Devojka iz Pančeva pala u komu zbog biljnog tamjana

Devojka iz Pančeva koja je pala u komu nakon konzumiranja "biljnog tamjana" primljena je na VMA. Na VMA je od početka godine primljeno 26 mladih zbog iste droge

Sinoć je na VMA stigao i 26. pacijent koji je hospitalizovan zbog posledica korišćenja novih droga. Reč je o devojci iz Pančeva, koja je bila u komi, rekao je potpukovnik dr Miodrag Jovanović iz Nacionalnog centra za kontrolu trovanja Vojnomedicinske akademije.

On je objasnio da ono što se naziva "biljnim tamjanom" nema veze sa pravim tamjanom, koji se koristi u crkvama.

"To je kolokvijalni naziv koji je pogrešan, a radi se o mešavini raznih trava koje su se ranije koristile u mirisnim štapićima, ali su sada prskane sredstvima koji deluju na organizam slično kao kanabis, ali mnogo jače", rekao je Jovanović.

Dodaje da je opasnost velika jer se ne zna šta sve tačno sadrži mešavina i u kojim razmerama. "Mogu da budu različite koncentracije. Ne mora jedna popušena cigareta da sadrži istu koncentraciju", pojasnio je Miodrag Jovanović.

Dr Jovanović poručuje da svi moraju da rade na sprečavanju zloupotrebe novih droga. "Mi smo tu da pomognemo kada dođe do neželjnih posledica, a roditelji moraju da kontrolišu decu", poručuje Jovanović. Mladi koji su potražili pomoć na VMA žalili su se na vrtoglavicu, lupanje srca, a imali su i ubrzan srčani rad i povišen pritisak.

Opasni "biljni tamjan" novi narko-hit u Srbiji, koji se navodno uvozi iz Hrvatske, izaziva i drhtavicu, mučninu, gubitak svesti, povraćanje i nemogućnost hodanja. "Biljni tamjan" će se uskoro naći na listi nelegalnih psihoaktivnih supstanici.

Izvor: RTS

Pogledajte još