GMAIL U HAOSU: Naši mejlovi odlaze na pogrešne adrese!

Ako ste u poslednje vreme slali mejlove sa Gmail, bilo bi dobro da proverite da li su ti mejlovi otišli na prave adrese ili ste ih poslali pogrešnim osobama.

Naime, nakon što su na Tviteru neki korisnici počeli da se bune kako su mejlove s Gmail poslali pogrešnim osobama, iz Gugla su na ovoj društvenoj mreži potvrdili kako imaju problem s automatskim predlozima mejl adresa u kontaktima, zbog čega su korisnici mejlove poslali na pogrešne adrese. Problem se nalazi u Guglovim predlozima korisnika kojima se šalju mejlovi - kada u Gmail - u napišete prvo slovo osobe kojoj želite da pošaljete mejl, Gugl odmah ponudi više predloga mejl adresa osoba iz vaših kontakata s kojima ste ranije komunicirali. Pri tom, prvo se nude predlozi osoba s kojima korisnici najčešće komuniciraju pa tako deo korisnika više uopšte ne gleda mejl adrese, jer znaju da im je dovoljno da upišu samo prvo slovo i Gugl će sam izbaciti mejl adresu osobe s kojom najčešće kontaktiraju.

(old_image)

Ipak, u poslednjih 10-15 sati zabeleženi su problemi s tim sistemom predloga mejl adresa tako da korisnici koji, kao i svaki dan, upišu samo jedno slovo u adresi primaoca i odmah potvrde prvi Guglov predlog (bez detaljne provere) mejlove mogu da pošalju osobama kojima ti mejlovi nisu namenjeni. Naravno, ne trebanapominjati kakve bi ovo probleme moglo da izazove kod ljudi koji na ovaj način šalju osetljive privatne ili poslovne dokumente, (seksi) fotografije i slično jer bi takve stvari mogle da završe u pogrešnim rukama. S obzirom da je reč o servisu koji koristi stotine miliona korisnika, jasno je da je reč o potencijalno velikom problemu, ali trenutno još nije poznat broj korisnika čiji Gmail predlaže adrese osoba s kojima retko komuniciraju.

Iz Gugla nisu objavili previše informacija pa su u poslednjoj objavi na Tviteru (pre više od sedam sati) poručili kako su identifikovali problem i rade na njegovom rešavanju. Dakle, ovaj problem i dalje postoji pa vam savetujemo da dobro proverite adrese osoba kojima šaljete mejlove i nemojte da se iznanadite ako danas s Gmail dobijete mejlove koji nisu namenjeni vama.

Izvor: kurir

Pogledajte još