Ovako Obrenovac danas izgleda iz vazduha

Kiša i najave meteorologa podsetili su Obrenovčane na majske poplave, a neki od njih strahuju da će se ponoviti najgori scenario.

- Kako da se ne plašim kad sam prošle godine plivao u vodi da se spasem? Plaše se i ljudi oko mene jer svi vidimo da kanali nisu očišćeni, niti su popravljeni nasipi - priča Obrenovčanin Dragan Božić.

Vaspitačica Jovana Marković ne strahuje jer je "organizacija sada mnogo bolja", ali razume strepnju.

- Koleginica je juče izašla ranije s posla da bi stvari popela na sprat, plaši se poplave. Njen kraj je baš pogodila poplava u maju, pa razumem njen strah - kaže Jovana i dodaje da su se juče svi roditelji koji došli po decu raspitivali o tome da li će vrtić raditi.

Njen sugrađanin Dragan Murar kaže da nema razloga za brigu.

- Nije vreme kao prošle godine, niti smo sada nespremni. Opština i "Beogradvode" su shvatili sve mnogo ozbiljnije i uradili su sve što su mogli. Napunjeno je 5.000 džakova za odbranu od poplava - kaže Dragan Murar.

Džakovi s peskom su postavljeni u Velikom Polju, kod Čikovica (ušće Tamnave u Kolubaru), Stamenića kraju i Jozića kolibi, kao i u Broviću i Milorci, a radnici "Beogradvoda" dežuraju kraj nasipa u bagerima i čekaju instrukcije ako voda nadođe.

U opštinskom štabu za vanredne situacije ističu da opasnosti od poplave nema, da ne preti izlivanje Tamnave, a juče su dobili i potvrdu iz Instituta "Jaroslav Černi" da su vodostaji Save i Kolubare četiri do šest metara niži od nasipa, kao i izveštaj sa izviđanja helikopterom u širem području.

(old_image)

Nadlanu / izvor: Blic

Pogledajte još