Najbolji srpski skok svih vremena: Ivana Španović šampion Evrope!

Napeta je bila završna borba u glavnom gradu Češke, jer je konkurencija bila prilično raspoložena za nadmetanje. U prvoj seriji se odmah i videlo ko će Ivani biti najveći takmac za zlato, imajući u vidu da je Nemica Zosten Tarum Moguenara skokom od 6,83 za tri centimetra nadmašila Španovićevu, ujedno postavivši i najbolji rezultat sezone.

Bar do tog trenutka je to bio najbolji rezultat sezone.

Nakon što je prestupila u drugoj od šest serija, Ivana je u trećoj imala savršen odraz (cenimetar od granične linije), a let joj je bio kao što niko nikada u istoriji naše atletike nije uspeo u konkurenciji lepšeg pola - dosadašnji rekord bio je 6,88 u dvorani, a 6,92 na otvorenom, oba u vlasništvu Španovićeve.

Tih 6,98 je potpuno pomelo konkurenciju, koja se u četvrtoj seriji maltene cela prizemljila na oko šest i po metara, pa su, posle Ivaninog novog dobrog rezultata (6,89) ostale još dve serije da neko proba da je pretekne.

Moguenera je u petoj seriji prestupila, Ivana održala dobru formu skokom od 6,71, mada je pred završne "letove" počela da preti opasnost od Rumunke Florentine Marinku koja je skočila 6,79 u pretposlednjem pokušaja.

Poslednja serija otklonila je sve dileme, a u njoj je tamnoputa Nemica i pored skoka od 6,61 bila presrećna, slaveći srebro, pa je Ivana mogla i uoči svog završnog skoka (6,81) da proslavi prvo seniorsko zlato. I to kakvo - na šampionatu Evrope!

Nadlanu / izvor: Blic

Pogledajte još