SUTRA SPEKTAKL: Posmatrajte pomračenje Sunca ispred Narodne biblioteke!

Fenomen koji izaziva veliku pažnju, a samim tim i predrasude, moći će da se prati na platou ispred Narodne biblioteke, a otvoren je za sve zainteresovane, kao i za sve ljubitelje astronomskih pojava. Ispred biblioteke biće postavljena dva teleskopa sa UV filterima, koji će posetiocima omogućiti bezbedno posmatranje pomračenja.

Pored posmatranja kroz teleskop, potrebno je da iz bezbednosnih razloga, posmatrači ponesu pomagala poput naočara za varenje, nagarenih stakala ili stare CD-ove, kroz koja će lakše moći da posmatraju pomračenje. Na pomračenju će prisustvovati astronomi, astrofizičari, matematičari, fizičari, koji će sugrađanima detaljnije objasniti fenomen posmatranja i odgovarati na pitanja, piše “Blic”.

Pomračenje Sunca je astronomski fenomen koji se dešava kada Mesec na svom putu stane između Sunca i Zemlje i baci senku na tačku sa koje se posmatra. Poslednji put, totalno pomračenje dogodilo se 1999. godine, kada je kod nas izazvalo gomilu kontroverzi.

Ove godine, potpuno pomračenje Sunca će u petak biti vidljivo na severu Evrope, a kod nas će Sunčev disk biti zaklonjen oko 50 odsto.

Nadlanu / izvor: telegraf

Pogledajte još