GRAD: Komunalci nisu privodili, samo su pružali asistenciju

- Naime, pet građana, ispred Gradske uprave grada Beograda, u Ulici kraljice Marije broj 1, na javnoj površini je delilo novine 'Ne da(vi)mo Beograd', bez odobrenja nadležnog organa - saopštila je Služba za informisanje Grada.

Patrola Komunalne policije utvrdila je identitet lica u prekršaju, omogućila uvid u lična dokumenta lica, a gradski inspektori su sačinili pet zapisnika za nepropisno oglašavanje, dodaje se.

- Posle asistencije patrole Komunalne policije, lica su napustila lice mesta i uklonila navedene materijale, čime je uspostavljen komunalni red - navela je ta služba.

Komunalna policija "poziva gradjane da poštuju Zakon i komunalni red, i da svaki protest ili neslaganje izražavaju isključino na zakonom propisan način".

Sekretarka za inspekcijske poslove Zagorka Panić je rekla da su lica ljubazno upozorena, te da im je skrenuta pažnja jer nisu imali odgovarajuću dozvolu, navodi se u saopštenju.

- Na osnovu odluke o oglašavanju na teritoriji grada Beograda, oglašavanje deljenjem letaka iz ruke ili propagandnog materijala dozvoljava se na osnovu odobrenja koje izdaje Organizaciona jedinica Uprave gradske opštine nadležne za komunalne poslove, što oni nisu posedovali. Takođe, oni nisu imali ni dozvolu MUP na podneti zahtev - dodala je Panić.

Aktiviste inicijative "Ne da(vi)mo Beograd" koji se protive projektu "Beograd na vodi", legitimisali su danas pripadnici Komunalne policije dok su ispred Gradske uprave delili glasilo te inicijative, i ispisali zapisnik o prekšaju, iako su aktivisti za to imali zvanično dobijenu dozvolu od MUP-a.

Uz nekoliko članova inicijative, komunalna policija u zapisnik o unela je i lične podatke novinarke agencije Beta koja je pravila prilog o današnjoj akciji te inicijative, kao i jednog građanina koji nije učestvovao u deljenju novina.

Komunalna inspekcija navela je da zapisnik "o prekršaju" ispisuje zbog "deljenja reklamnog materijala", iako su članovi inicijative pokazali dozvolu policije u kojoj je navedeno i da skup podrazumeva i "deljenje informativnog materijala o razvoju grada", koji je u celosti dostavljen nadležnima koji su dozvolu izdali.

U novom glasilu "Ne da(vi)mo Beograd", koje je predstavljeno u ponedeljak, sabrane su mnogobrojne kontroverze projekta "Beograd na vodi".

Nadlanu / izvor: Blic

Pogledajte još