Pismo oca koje je rasplakalo svet: Neću dočekati tvoj 15. rođendan

Dok si na specijalizaciji postoji izreka "Dani su dugi, a godine su kratke". Kad se radi o neurohirurgiji, dan počinje oko 6 sati ujutro i traje dokle god traju operacije.

Hirurške sposobnosti specijalizanata procenjuju se prema tehnici i brzini, ne smeš biti spor ni pospan. Sve se vrti oko vremena: trajanje svakog koraka za vreme operacije, brzina reakcije i razmišljanje o tome kada će dan završiti.

Postoje dva načina izvođenja operacije – kroz fokus na brzinu i kroz fokus na planiranje. Svaki način ima svoje slabije i jače tačke koje se međusobno dopunjuju. U tom procesu nema pobednika.

Kada provodiš mnogo vremena u operacionoj sali, izgubiš osećaj za vreme – ponekad se dva sata čine kao dva minuta, a kada je zašiven poslednji šav, osećaj za vreme se vraća i počneš da se pitaš: "Koliko će pacijentu trebati da se oporavi?", "Ko mi je idući pacijent?" i slično.

Tek pred kraj radnog dana osetiš umor i onih zadnjih par administrativnih stvari koje moraš obaviti čine se kao najteži zadaci na svetu, a često se pitaš može li to pričekati do sutra.

I tako su godine proletele, svih šest, a kada sam krenuo prema tome da postanem šef specijalizanata pojavili su se simptomi – gubitak težine, noćno znojenje, bol u leđima i kašalj, a ubrzo je stigla i dijagnoza – rak pluća koji je metastazirao. Moje shvatanje vremena se potpuno promenilo. Usledilo je lečenje, hemoterapija, hospitalizacija.

Iz bolnice sam se vratio neprepoznatljiv – mlohavih udova i proređene kose. Nisam mogao da radim, a za jednostavno podizanje čaše vode trebala mi je večnost. Tih dana sam se potpuno promenio: osim posete nekog prijatelja, svelo se na odmaranje.

Svaki dan je bio sličan, a vreme je delovalo statično. Odjednom dan nije značio ništa, a pomisao na nedelju ili mesec me silno plašila. Više nisam mogao razabrati u kom vremenu živim: "Jesam li ja bio neurohirurg ili jesam li ja neurohirurg?". Kada su me na 15. godišnjici mature pitali hoćemo li se videti na 25., moj odgovor je bio jasan:"Ne".

Ipak, nešto se pomaklo. Naša ćerka rođena je nekoliko dana nakon što sam bio otpušten iz bolnice. Nedelje su prolazile, a ona je rasla – prvi osmeh, prvi koraci. Ona raste i srećna je, a ja je držim u krilu i uživam svakim svojim atomom. Ipak, pogled mi ponekad pobegne u prazno.

Vreme za mene predstavlja dvosekli mač. Svaki dan sam sve dalje od tuge koju je uzrokovao povratak raka, dok sam sve bliže njegovom povratku i – verovatno smrti. To će se verovatno i dogoditi, možda ne tako brzo kao što mislim, ali sigurno mnogo pre nego što bih želeo. Od mene se možda očekuje da "živim život punim plućima", ali rak me u tome ograničava. Čak da i to nije slučaj, umoran sam od trke s vremenom. Postojim, razmišljam i trudim se da ustrajem.

Svi ćemo jednog dana umreti i većina se toga plaši. Ganjamo karijere, novac, slavu, a sve to zapravo ne znači ništa. Danas jesi, sutra nisi. To je nešto poput pokušaja da vežemo vetar.

(old_image)

Moja ćerka Karli je ono što me drži. Nadam se da ću poživeti toliko da stvorimo barem neke zajedničke uspomene. Reči će trajati duže od mene. Razmišljao sam o tome da joj napišem nekoliko pisama, ali šta bih u njima napisao? Ne znam kakva će ona biti s 15 godina, ne znam hoće li me se uopće sećati.

Ipak, verujem kako ova poruka govori sve: Kad dođe vreme u kom ćeš morati da pokažeš sve što si postigao i kakav si bio, dokaži da si barem pokušao da učiniš svet lepšim mestom. I nikako, ali nikako nemoj naglašavati da si ispunjavala zadnje dane umirućeg čoveka neverovatnim veseljem. To veselje mi je u prošlosti bilo nepoznanica. To je veselje koje ne treba s vremenom povećavati. Ono je jednostavno takvo – potpuno i savršeno, a opet neverovatno s obzirom na ono što proživljavam.

Pogledajte još