Najnoviji fazon za krađu ostavio supermarkete u problemu!

Lopovi su u poslednje vreme postali sve domišljatiji, pa sad znaju kako da kupe 300 grama pečenih badema, a da plate tri puta manje. Ovo najbolje funkcioniše u radnjama koje kupcima daju da sami sipaju i mere hranu, pa lopovi često sipaju manju količinu, izmere i zalepe nalepnicu sa cenom na kesu, a zatim dodaju još - ponekad i do tri puta više.

- To nam je u poslednje vreme najveći problem, najviše na voću i povrću. Na primer stave u kesu dve jabuke, izmere to i stave cenu, a onda dodaju još kilogram. Za jabuke to i nije ogromna razlika u ceni, ali za neke skuplje namirnice predstavlja veliki problem. Jedino rešenje je da neko od kolega stalno stoji i meri, što je često neizvodljivo, posebno u objektima koji rade 24 sata - pričaju iz jednog lanca supermarketa.

Ovo zaista funkcioniše bez ikakvih problema u prodavnicama koje nemaju vagu na kasi. Međutim, neki trgovci su baš zbog toga odlučili da se dvostruko zaštite, pa se u sklopu ploče na kasi nalazi i vaga, koju ne možete lako da uočite. Kasirka svaku stvar prilikom kucanja meri i proverava da li se gramaža slaže sa onim što piše na etiketi.

Međutim, i tu su se kradljivci snašli. Znajući da ne mogu da lažiraju gramažu, oni lažiraju sam proizvod. Tako mogu da kupe kilogram najskupljih grčkih maslina, koje inače koštaju oko 900 dinara, a da plate kilogram najjeftinijih domaćih maslina po tri puta manjoj ceni. Podjednako su rizične i razne čokoladne dražeje, pa tako lopovi neretko kucaju da su uzeli bombone za suvim grožđem, a zapravo je kesa puna onih najskupljih sa lešnikom.

- Domišljati su dosta, dešava se i da prepakuju hranu. Mi smo u jednom objektu imali slučaj čoveka koji je dolazio sa svojim papirom za meso. Kupi kod nas meso, pa ga prepakuje u papir druge mesare koji je poneo sa sobom, a ovaj iz radnje zgužva i baci. Posle na kasi samo kaže da je to uzeo u mesari pored i ne plati - ističu trgovci.

Kradu, kažu trgovci, svi. Od najmanje dece, koja trpaju igračke u rančeve, do starih ljudi koji samo izvade proizvod iz kutije i stave ga u džep. Ne prođe dan, a da prodavci ne budu suočeni sa nekom krađom, a kada se počinilac uhvati u nedelu, najčešće mu ne mogu ništa, jer zakon nalaže da pokušaj sitne krađe (roba vrednosti ispod 5.000 dinara) nije kažnjiv.

Nadlanu / izvor: 24sata

Pogledajte još