Nikolić: Nije lako studirati u Srbiji

Osim toga, Nikolić je naveo da je deo slogana povodom Dana studenata "Pored svega - student" shvatio kao poziv da se država ozbiljnije posveti njihovim problemima.

"Vaš kritički odnos i opomenu upućenu državi i društvu koju ste definisali prvim delom svog ovogodišnjeg slogana proslave nacionalnog Dana studenata, u kojem kažete 'Pored svega - student', doživljavam kao vaše obećanje da ćete 'pored svega' istrajati na putu sticanja akademskog zvanja, ali i kao poziv da se na svim nivoima države ozbiljnije posvetimo problemima studenata", naveo je Nikolić.

On je na svečanosti u Domu kulture "Studentski grad" u Novom Beogradu povodom Dana studenata koji se obeležava sutra, istakao da Srbiju tek čeka analiza dostignuća iz sprovođenja Bolonjske konvencije.

"Moramo stalno, iz dana u dan da analiziramo rad svih univerziteta i svakog fakulteta ponaosob, da poboljšavamo uslove studiranja, planove i programe, podižemo studentski standard. Da podržavamo najbolje i najuspešnije, jer Seneka je rekao 'Pre uspeha, bogovi odrediše da se čovek oznoji", a Hesiod 'Pomozi onome koji nosi teret, a ne onome koji se žali na teret koji je spustio'", dodao je predsednik.

Kako je objasnio, Srbija je uspela da u veku u kojem je znanje imperativ kako ličnog uspeha tako i napretka države i društva, sačuva svoje mesto na "Šangajskoj listi" najboljih univerziteta.

"Sačuvali smo svoje mesto na 'Šangajskoj listi' najboljih univerziteta, naši mladi studenti učestvuju u međunarodnim naučnim projektima, naši profesori gostuju na najeminentnijim svetskim katedrama, Srbiji se ukazuje čast izborom za domaćina najprestižnijih skupova na međunarodnom nivou, a ta čast je zarađena rezultatima, stalnim i neumornim dokazivanjem", rekao je Nikolić.

On je ocenio da to što se na "naučnoj mapi sveta Srbija prepoznaje kao ugledna država" ne znači da je lako biti student i da se univerziteti, instituti, studenti i naučnici ne suočavaju svakodnevno sa nizom teškoća.

"Otuda je i svaki uspeh dragoceniji i vredniji. On svedoči o nesebičnoj posvećenosti svakog od vas, o nepresušnoj intelektualnoj gladi, o kreativnosti i ljubavi prema znanju - toj nezamenjivoj motivaciji koja nas vodi ka uspehu", dodao je predsednik.

Nikolić je naveo da je ponosan odnosom studenata prema "kolegama sa hendikepom, kako se bore da im studentski dani protiču što lakše, da im bude omogućen pristup svuda i uvek, da budu jedinstven i neodvojiv deo studentskog života".

"I vi se, draga naša deco, svakodnevno susrećete sa iskušenjima dobrote. Sve što pišu zakoni i čini država, ideje i rešenja za vaše kolege kojima je pomoć neophodna u bilo kom smislu - od zajedničkog učenja, preko pomoći siromašnima, do stvaranja uslova za studiranje mladima sa posebnim potrebama, nema značaja ako ih vi sami ne prihvatate", istakao je predsednik.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srđan Verbić rekao je da mora da prizna da je za studente kojima je svakodnevnica nalik borbi, premalo učinjeno i upozorio da su studenti sa posebnim potrebama "prečesto nevidljivi i zaboravljeni za čitavu zajednicu".

"Na tom ispitu neprekidno padamo kao društvo. Samo Ministarstvo, univerziteti, fakulteti i pojedinci moraju da učine više. Male promene, popravke, promišljene inkluzivne mere učinile bi hiljadama naših kolega studije dostupnijim, izjednačili bi ih i učinile univerzitet ravnopravnijim mestom koje je uzor čitavom društvu", rekao je Verbić.

Svečanu akademiju organizovala je Studentska konferencija univerziteta Srbije (SKONUS) u znak sećanja na velike demonstracije koje su studenti u Beogradu organizovali 4. aprila 1936. godine.

B92/Nadlanu

Pogledajte još