Ovo su namirnice koje ni u ludilu ne smete stavljati u frižider

Ljuti umaci
Verovali ili ne, ljuti umaci mogu da traju u vašem špajzu do tri godine.

Krompir
Hladnije temperature negativno utiču na ukus krompira, čuvajte ih u špajzu i to u papirnim vrećicama, plastične kese nisu dobre jer zadržavaju vlagu koja utiče na brzo propadanje krompira. Većina sorti krompira trebala bi da traje tri nedelje, ako je krompir ispravno sačuvan(suvo, tamno mesto).

Hleb
Hleb ostavljen u frižideru brzo će se osušiti. Umesto toga, ono što nameravate da pojedete u roku od četiri dana, držite na sobnoj temperaturi zamotano u pamučnu ili lanenu krpu u posebnoj drvenoj kutiji, a ostatak zamrznite.

Crni luk
Luk je najbolje držati u originalnoj mrežastoj vrećici u kojoj je kupljen ili bilo kakvoj drugoj koja omogućava cirkulaciju vazduha, na sobnoj temperaturi. No, držite ih dalje od krompira koji ispušta vlagu i gasove koji mogu negativno uticati na luk te izazvati truljenje.

Beli luk
Ostaće u dobrom stanju i do dva meseca ako ga držite u špajzu, na sobnoj temperaturi. Držite ga u nečemu što omogućava protok vazduha.

Paradajz

U frižideru mogu dobiti bledu boju, držite ih stoga na sobnoj temperaturi i nikad u plastičnim vrećicama. Da biste ubrzali dozrevanje, ako je potrebno, držite ih u papirnoj kesi. Kad su taman zreli mogu trajati oko tri dana.

Kafa
Frižider stvara kondenzaciju što može uticati na ukus mlevene kafe i kafe u zrnu. Kafu je najbolje držati u hermetički zatvorenoj limenoj posudi u ostavi.

Zimske tikvice
Razne sorte zimskih tikvica trajaće vam oko mesec dana ili više ako ih čuvate na sobnoj temperaturi u ostavi.

Citrusno voće
Njega je bolje držati na sobnoj temperaturi. Stavite li limun, limetu ili pomorandže u frižider, kora će im postati gruba, tvrda, a i biće manje sočni i ukusni.

Sveže začinsko bilje
Začinsko bilje (bosiljak, peršin, nana) voli toplinu, a ako se duže čuva u frižideru, uvene pre vremena. Sa svežim začinskim biljem je najbolje postupati kao i sa cvećem. Čuvajte ga u čaši vode, koju ćete menjati svaki drugi dan, te dalje od direktnog sunčevog svetla. Pokrijete li ga plastičnom kesom koju ste zbog dotoka svežeg vazduha probušili, ostaće svežiji.

Nadlanu / izvor: portaloko

Pogledajte još