JEDAN POGLED JE DOVOLJAN: Ruke otkrivaju šta vam fali!

Ruke su ogledalo zdravlja i najmanje promene na koži ili noktima mogu ukazivati na skrivene zdravstvene probleme. Tako drhtanje ruku može biti posledica lekova za astmu, antidepresiva ili jednostavno previše kafe.

Ako tremor u rukama ne prestaje, uzrok može biti Parkinsonova bolest koja utiče na nervni sistem odgovoran za kontrolu pokreta. U slučaju takvih tegoba preporučuje se da zatražite pomoć lekara.

Prsti

Perutanje kože na jagodicama prstiju može biti znak nedostatka vitamina B. Organizmu nedostaje niacin (B3) i biotin (B7) koji popravljaju oštećenja na koži, podstiču proizvodnju kolagena i sprečavaju isušivanje. Preporučuje se da u ishranu uključite više ribe, pečuraka i avokada, namirnica koje obiluju ovim vitaminima.

Koža

Stalno ljuštenje kože koje nije posledica hladnoće i vetra može se povezati s ekcemom, psorijazom, seboreičnim dermatitisom i gljivičnim infekcijama. U slučaju da su navedene bolesti isključene, kožu treba nahraniti kremama na bazi vitamina A i E. One stvaraju zaštitni sloj, sprečavaju isušivanje i hrane kožicu oko noktiju.

Nokti

Zdravi nokti treba da budu ružičasti što znači da su snabdeveni krvlju i kiseonikom, a promene na noktima mogu ukazivati na veće probleme sa zdravljem i ishranom. Izrazito beli nokti mogu ukazivati na anemiju, bolesti jetre i probleme sa srcem.

Lomljivi nokti ukazuju na nedostatak cinka u organizmu. Preporučuje se da u ishranu uvrstite žitarice od punog zrna, orašaste plodove, zobenu kašu i meso. Osim toga, lomljivi nokti mogu biti i posledica problema sa štitnom žlezdom.

Savitljivi nokti su znak da telu nedostaje proteina ili kalcijuma, stoga se preporučuje da jedu više spanaća ili sardina. Ako se stanje ne popravi, treba se javiti lekaru.

Plavičasti nokti posledica su lošeg snabdevanja kiseonikom što znači da ukazuju na probleme sa disajnim putevima. Mogu biti znak emfizema, ali i problema sa srcem.

Nadlanu / izvor: 24sata.hr

Pogledajte još