Preminuo poznati srpski novinar

Poznati srpski novinar, Zoran Petrović Piroćanac, umro je juče u Beogradu, u 63. godini života.

Piroćanac se novinarstvom bavio od ranih godina mladosti, kao tzv slobodnjak, a sarađivao je sa brojnim listovima bivše Jugoslavije i nekoliko inostranih nedeljnika i dnevnika. Izveštavao je iz Južne Amerike s Bliskog Istoka, iz Afrike, uglavnom sa mesta revolucionarnih događanja, građanskih ratova, etničkih sukoba. Kao svedočanstvo vremena i događaja ostaće njegovi izveštaji, reportaže i putopisi iz Nikaragve, Gvatamale, sa Kube, iz Libana, Gaze, Kanade, SAD... Sarađivao je sa nekoliko domaćih televizijskih stanica, a za vreme građanskog rata, devedesetih, bio je saradnik francuske državne televizije.

Objavio je nekoliko knjiga iz oblasti geostrategije i medijskih delatnosti, a poslednja knjiga bila mu je “Izbrisati srpski virus”, u kojoj je na preko 300 strana objavio izjave, stavove i delove intervjua svetski poznatih ličnosti iz sfere politike, kulture, nauke...protiv Srba i Srbije.

Piroćanac je jedan od osnivača Centra za geopolitičke studije “Jugoistok”. Poslednjih godina radio je u Institutu za političke studije u Beogradu.

Diplomirao je francuski jezik i književnost na filološkom fakultetu u Beogradu a magistrirao i doktorirao u Parizu, na ENESS, glavnoj francuskoj ustanovi za društvene nauke. Govorio je nekoliko svetskih jezika.

Zoran Petrović Piroćanac biće sahranjen u ponedeljak, na mesnom groblju u Sremčici, kod Beograda.

Nadlanu / izvor: Novosti

Pogledajte još