Želite lepu kosu bez sedih? Ništa lakše, samo jedite ove namirnice

Kosa zahteva redovno snabdevanje proteinima, glukozom, vitaminima i mineralima za zdravlje i rast. Ako u organizmu toga nedostaje, na kosi će se prvo videti promene.

Kako biste to spriječili, postoje neke namirnice koje biste trebali češće konzumirati. Evo koje će učiniti čudo za vašu kosu...

Orasi
Orasi su bogati biotinom, vitaminom E i naravno, omega uljima. U tragovima sadrže bakar koji igra važnu ulogu u proizvodnji melanina, pigmenta koji daje boju kosi. Nedostatak bakra u organizmu čest je uzrok prerane pojave sedih vlasi pa ako vodite računa o tome da telo snabdete potrebnim količinama bakra možete to odgoditi.

Kvinoja
Mlitava i beživotna kosa može biti znak nedostatka vitamina. Kosu čini 90 posto proteina, a preskakanje doručka može biti jedan od razloga nedostatka proteina u organizmu. Rešenje? Kvinoja.

Crveno meso
Nedostatak gvožđa je česte uzrok pojačanog gubitka kose i njenog slabljenja.

Jaja
Jaja smatrajte jestivom maskom za kosu. Jaja sadrže proteine, vitamine B i D te biotin koji podstiče proizvodnju keratina zaslužnog za elastičnost i volumen kose.

Školjke
Postoje različiti preparati i saveti kako se rešiti peruti, ali perutanje je često pokazatelj nedostataka cinka u organizmu. Školjke su dobar izvor cinka pa njihovom konzumacijom možete nadoknaditi nedostatak.

Crvena paprika, pomorandža, jagode...
Ispucale vrhove možemo odseći radi lepšeg izgleda kose, ali bolje je sprečiti nego lečiti. Crvena paprika, pomorandže i jagode sadrže vitamin C koji pomaže u sprečavanju 'štete' koja nastaje delovanjem slobodnih radikala i podstiče proizvodnju kolagena. Nedostatak vitamina C može se pokazati kroz ispucale vrhove kose.

Nadlanu / izvor: portaloko

Pogledajte još