Nova Varoš: Mećava besni, blokirano preko 100 domaćinstava

Na deonici magistrale za more od Borove Glave na Zlatiboru do Bistrice u dolini Lima policija isklučuje iz saobraćaja šlepere koji su tokom noći i rano jutros pravili zastoje.

U gradu podignutom na 1.000 metara nadmorske visine palo je
dvadesetak centimetara, dok je na planiname oko pola metra novog snega.

Na pojedinim mestima je palo i više od metar snega, a problem pravi vetar koji stvara smetove. Od traktorskih voza kojima čistimo pet kilometara makadamskog puta slaba je korist, pa je od jutros naš zaselak na Ravnom toru sa šest kuća odsečen od sveta. Zimus je bilo teže jedino početkom marta kada smo nekoliko dana bili u blokadi - kaže Desimir Spasojević iz Bele Reke na padinama Murtenice.

Teška situacija je i u Miševićima, Trudovu, Ojkovici, Tisovici i Jasenovu u kojima se do pojedinih zaselaka može jedino terenskim vozilima ili pešice. U prekidu je i regionalni put Jasenovo-Bela Reka preko Murtenice.

- Prohodne su sve gradske ulice mada je jutros bilo problema u višim gradskim zonama, a mehanizacija redovno čisti i lokalne puteve prvog reda prema Božetićima, Drmanovićima i Centru „Zlatar“. U planinskim selima meštani su se sami organizovali i puteve čiste traktorima i zapregom - kaže direktor Direkcije za izgradnju opštine Miroljub Šaponjić.

U Direkciji za izgradnju kažu da je već potrošen novac opredeljen za zimsko čišćenje puteva.

- Umesto planiranih osam miliona zimus smo za čišćenje potrošili čak 12 miliona dinara, a kasu su ispraznile obilne snežne padavine zbog kojih smo od 8. do 16. marta imali vanrednu situaciju. Još nismo dobili pomoć države, pa meštani planinskih sela trenutno puteve čiste o svom trošku. Oni su zimus dobijali osam litara nafte za svaki očišćeni kilometar - kaže Šaponjić.

Nadlanu / izvor: blic

Pogledajte još