Saznajte koje mleko biste VI trebali da pijete

Danas na tržištu osim kravljeg postoje i razne druge vrste mleka, blagotvorne za intolerantne na laktozu i sklone alergijama

Za gotovo svakoga: Mleko životinjskog porekla
mleko i mlečni proizvodi daju nam veliku količinu hranjivih materija poput belančevina i lako probavljivu mast, šećer, minerale, lipide te vitamine A i D.

Ovčje mleko bogatije je proteinima od kravljeg mleka. Kozje mleko je po sastavu vrlo slično kravljem, ali se brže probavlja i apsorbuje u organizam i ne sadrži folnu kiselinu, dok jedino kobilje mleko sadrži vitamin C, pa se koristi čak i u lekovite svrhe. No mlekp sadrži laktozu što kod osoba koje je ne mogu probaviti može uzrokovati tegobe.

Alternativa bogata proteinima: Sojino mleko
Sojino je mleko odličan oblik konzumiranja mahunarke soje. Lako je probavljivo, obiluje belančevinama, ugljenohidratima i kvalitetnim masnoćama i nema holesterola.

Za one sklone alergijama: Pirinčano mleko
Pirinač je namirnica koja dokazano naređe izaziva alergije, a već hiljadama godina je glavna hrana mnogim narodima.
Pirinčano mleko bogat je izvor lako probavljivih složenih ugljenohidrata, ne sadrži zasićene masnoće ni holesterol.

Za one s visokim holesterolom u krvi: Zobeno mleko
Redovna upotreba zobenog mleka u prehrani smanjuje nivo masnoće i holesterola u krvi, što osim sjajnog ukusa, može biti dodatan argument za upotrebu.

Zobeno je mleko gušće od pirinčanog i sojinog, može ga se naći bez ikakvih dodataka i sjajno se kombinuje sa slatkim ili slanim jelima.

Za one na dijeti: Bademovo mleko
Ova vrsta mleka ne može se naći na policama u prodavnicama, ali se zato lako može pripremiti kod kuće. Blago slatkog ukusa i sa prepoznatljivom aromom ovog orašastog voća, ovaj napitak bogat je kalcijumom i vitaminom D, ali je siromašno proteinima.

Recept:
- pola šolje običnih badema (neprženih, neslanih)
- 2 šolje vode (i više prema potrebi)
- so, med, ekstrakt vanilije prema želji

Oguljene bademe stavite u mlin (blender), dodajte šolju vode i meljite oko 5 minuta velikom brzinom dok ne dobijete ravnomernu gustu smesu. Ulijte preostalu šolje vode, a prema želji dodajte još vode i procedite. Ostatak badema posušite kako biste mogli da ga koristiti za kolače.

Kako bi mleko bilo ukusnije rashladite ga pre upotrebe. Možete ga začiniti sa nekoliko zrnca soli, medom ili ekstraktom od vanilije. U frižideru može biti nekoliko dana.

Nadlanu / zadovoljna.hr

Pogledajte još