KAD SE SRPSKI GEJ UDA ZA HRVATA: Matičarka nam je glumila mladu

– Prvi put sam otišao u Zagreb 2012. Tu sam upoznao budućeg partnera. Sve je bilo sjajno i opet sam došao u Hrvatsku na godišnji odmor. Tad smo se dogovorili da bismo mogli zajedno da živimo – kazao je Ivan, za hrvatski portal “24sata.hr”.

Iako su se odlučili na zajednički život, to nisu mogli da ostvare jer niti u Hrvatskoj niti u Srbiji nije bilo zakona koji bi im to omogućio. Kao strani državljanin, u Hrvatskoj je imao pravo samo na 90 dana turističkog boravka tokom šest meseci, što je bio problem. Zakon se stalno očekivao, ali njegovo stupanje na snagu stalno se odlagalo.

SVE SU POKUŠALI…

– Sve smo pokušali da bih ja mogao da boravim i eventualno radim u Hrvatskoj, ali svi pokušaji su bili neuspešni. Događalo se da sam u Zagrebu i čekam, zakon kasni, a dani mi se broje. Ipak smo znali da će vlast u Hrvatskoj doneti Zakon o životnom partnerstvu osoba istog pola i odlučili smo da čekamo – kazao je Ivan.

I dočekali su. Budući da su bili prvi par koji se odlučio na sklapanje partnerstva, izazvali su veliko zanimanje medija. Odlučili su da venčanje protekne u tajnosti. U tome su im pomogle i dve matičarke, od kojih je jedna glumila mladu.

- Sve je zanimao prvi gej par, svi su želeli da vide ko će se prvi registrovati. Matičarke su nam pomogle da venčanje održimo u tajnosti. Jedna matičarka i ja smo jednim automobilom išli u skupštinu, a ispred nas je vozio drugi auto u kojem je bila druga matičarka sa buketom cveća u rukama, koja je glumila mladu, za svaki slučaj ako mediji budu tamo da pomisle da je u toku sklapanje heteroseksualnog braka – kaže Ivan.

Dodaje da su u dvorište ušli na zadnji ulaz, a auto koji se pre vozio ispred, premestio se iza njih i blokirao je ulaz kako ih niko ne bi fotografisao. Na prvo gej venčanje došao je i hrvatski ministar Arsen Bauk, i to na ličnu inicijativu. U ime Vlade im je poklonio dve kravate.

– Prvo sklapanje životnog partnerstva ima simbolično značenje baš kao što simbolično značenje ima i naš dar. To je velik korak napred – rekao je Bauk.

Ivanovi prijatelji znaju za njegov “brak”, ali njegova porodica nije bila na sinovljevom venčanju jer ne prihvataju njegovu homoseksualnost. Od njega su čak i tražili da krije svoju seksualnu orijentaciju.

van je takođe bio skeptičan u vezi sa sklapanjem “braka” jer se u Hrvatskoj održavao referendum o ustavnoj definiciji braka na kojem je 65,87 odsto birača odlučilo da se u hrvatski Ustav unese odluka da je brak životna zajednica žene i muškarca. Ipak, Vlada RH je prihvatila Zakon o životnom partnerstvu osoba istog pola.

BILI SKEPTIČNI, ALI…

– Bio sam skeptičan tokom godina jer je sve bilo na klimavim nogama. U Hrvatskoj je bio i referendum. Ipak postojao je i strah da možda ja i moj partner nećemo moći da održimo vezu na daljinu i da ostanemo zajedno, ali se sve na kraju dobro završilo – kaže Ivan.

Ivan, koji je diplomirao geografiju u Srbiji u Zagrebu je nastavio neformalno školovanje u Centru za mirovne studije. Kaže da Zagreb voli jer je lep i miran grad, drugačiji od Beograda.

– Prvih meseci kad sam došao mislio sam da mi na čelu piše da sam Srbin pa sam se plašio da progovorim – kazao je Ivan.

Ipak, sve ovo vreme u Zagrebu nije doživeo nijedan incident vezan za njegovo poreklo ili seksualnu orijentaciju.

– Hrvatska je za Srbiju Zapad, ovde je sve puno normalnije. Život nije loš – kaže.

Dodaje da se s partnerom ne drži za ruke dok hodaju ulicom jer to nikad nisu radili. Takođe, sve poslove koje inače heteroseksualni parovi rade Ivan i njegov partner rade zajedno, bez ikakvih podela na muške ili ženske poslove.

NAPOKON

Kad su sklopili životno partnerstvo, Ivan više nije imao problema sa boravkom u Hrvatskoj.

– Procedura je vrlo jednostavna jer su svi dokumenti jednaki kao i kod heteroparova. Sve je rešeno u roku od dve nedelje i dobio sam privremeni boravak na pet godina. Takođe, dobio sam ličnu kartu kao za stranca kao član porodice hrvatskog državljanina. Uz to dobio sam i radnu dozvolu – kaže Ivan.

Poručio je i homoseksualnim parovima koji razmišljaju o tome da sklope životno partnerstvo, da to učine.

Pogledajte još