SAD zvanično priznaju marihuanu kao lek?

0

Američka vlada možda će zvanično priznati marihuanu kao lek, budući da je jedna grupa naučnika čije je istraživanje finansirala vlada, objavila izveštaj prema kom “trava” ubija ćelije raka.

Nacionalni institut o zloupotrebi narkotika objavio je izveštaj koji priznaje potencijalne medicinske koristi od marihuane.

“Nedavno sprovedene studije na životinjama pokazale su da marihuana može ubiti određene ćelije raka i smanjiti ostale”, stoji u izveštaju instituta.

“Dokazi do kojih je došla studija sprovedena na životinjama sugeriše da ekstrakti cele biljke marihuane mogu smanjiti jedan od najozbiljnijih tipova tumora mozga. Istraživanja sprovedena na miševima pokazala su da ovi ekstrakti u kombinaciji sa zračenjem povećavaju efekte radijacije na kancer”.

Naravno, nekoliko američkih država već je dozvolilo upotrebu marihuane u svrhu lečenja, a neke čak i u rekreativne svrhe, ali federalna vlada i dalje zabranjuje upotrebu marihuane.

Ministarstvo pravde je u sredu objavilo saopštenje prema kom neće zabranjivati državama da donose zakone o upotrebi marihuane u medicinske svrhe, ali će i dalje će goniti korisnike kanabisa.

Izvor: b92

Foto: Arhiva Nadlanu

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.