KORUPCIJA CVETA: U Srbiji sve ima cenu, od dvojke u školi, do operacije kuka

Vladislav Ilić, načelnik Dnevne bolnice i specijalističko-konsultativne službe u Kliničko-bolničkom centru “Dr Dragiša Mišović“, uhapšen je pre nekoliko dana jer je primio mito od 500 evra. On nas je još jednom podsetio gde živimo...

- Korupcija u Srbiji je apsolutna, oni koji se njome ne bave kao da su potopljeni. U Indiji, gde postoji tek nekoliko procenata nekorumpiranih, društvo takve ljude smatra asocijalnim osobama: isto je i kod nas. Sve je okrenuto naopačke u Srbiji, pa korupcionaška izreka “bog je prvo sebi bradu stvorio” postala je narodna poslovica! - priča za “Blic” Marko Pavlović, profesor kragujevačkog Pravnog fakulteta, koji je 2007. godine svojim svedočenjima pokrenuo rasvetljavanje korupcionaške afere “Indeks”.

Taj skandal je u međuvremenu postao živi spomenik korupciji, ali pred sudom nije rešen. Profesor je dobijao pretnje koje su mu uticale na zdravlje, ni na predavanjima nije bio siguran.
MITO „TOPLI OBROK“

“Tako mu i treba kad gura nos gde ne treba”, smatra barem 50 odsto građana Srbije, pokazuje istraživanje koje je sproveo i Biro za društvena istraživanja (BIRODI).

- Sve servisne institucije u Srbiji podložne su korupciji. Kod nas je mito mehanizam kojim službenici javnog sektora, nespremni da se sindikalno organizuju, naplaćuju ono što im država zakine kroz platu. Ovde je korupcija platni dodatak. Niko nije napravio analizu da li će i koliko ovo novo stezanje kaiša povećati korupciju - kaže sociolog Zoran Gavrilović iz BIRODI.

Sitna korupcija, prema njemu, štetna je jer legitimiše davanje mita kao sistem, a diskriminiše građane - stare, siromašne, nezaposlene, neobrazovane...

- Oni su uplašeni i prihvataju korupciju, iniciraju je čak, pa daju mito i kad im niko ne traži - objašnjava Gavrilović.

Taj strah je najjači u zdravstvu, koje, tvrdi osnivač NVO “Lekari protiv korupcije” Draško Karađinović, prednjači u primanju mita.

Nadlanu / izvor: Blic

Pogledajte još