Prodavala strancima bolesnu decu: Doktorka zarađivala hiljade dolara na usvajanju!

Lekarka iz Beograda Jasmina Janković je četiri godine srpsku decu sa smetnjama u razvoju praktično prodavala za 8.000 dolara za usvajanje strancima, saznaje Blic. Doktorka Janković, koja je u periodu od 2009. do 2011. godine radila kao predstavnik agencije za usvajanje “Reece’s rainbow” iz Amerike, radila je i kao specijalista za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju u Centru za zaštitu odojčadi, dece i omladine u Zvečanskoj ulici.

Kako je kasnije utvrdilo Ministarstvo rada i socijalne politike, ona je tada iskoristila poziciju da strancima odaje poverljive informacije o deci za usvajanje, što je zabranjeno, ali i da im traži poklone i novac za navodne honorare, iako se usvajanje u Srbiji ne naplaćuje.

Državljanka SAD Kejsi Kalvarezi je Blicu otkrila da je 2010. godine stupila u kontakt sa Jankovićevom preko agencije za usvajanje u Americi i da joj je on dala sve informacije o devojčici Sofiji koja ima autizam.

– Putem mejlova nam je tražila veliki broj poklona i da ponesemo 6.000 dolara za navodne honorare pri procesu usvajanja – kaže za Blic Kejsi Kalvarezi.

Ona je od Kejsi tražila i dodatnih 2.000 dolara nakon što je Amerikanka došla u Srbiju, nakon čega je Kalvarezi posumnjala da nešto nije u redu, ali joj je iz straha da neće dobiti dete ipak dala novac. Kalvarezijevi su Sofiju usvojili u aprilu 2010. godine, a sledeće godine kada su shvatili da su prevareni slučaj su prijavili Ministarstvu rada.

Rasim Ljajić, koji je u tom periodu bio ministar rada i socijalne zaštite, navodi da je Ministarstvo odmah prijavilo doktorku Janković Centru u Zvečanskoj.

– Komisija je utvrdila da je doktorka Jasmina Janković povredila radna pravila našeg Centra jer je, po sopstvenom priznanju, odavala informacije o deci, ali i učestvovala u procesu usvajanja, što je sukob interesa. Mi smo slučaj prijavili policiji – kaže za Blic Zoran Milačić, direktor Centra.

Prvo opštinsko tužilaštvo je krajem 2011. godine dobilo prijavu od policije kojom se Janković tereti za zloupotrebu službenog položaja, međutim, nakon saslušanja i prikupljanja i analize svih dokaza, tužilaštvo je 22. oktobra 2013. godine donelo rešenje kojim je odbačena prijava protiv nje, naveli su iz Tužilaštva.

– To su gluposti! – rekla je kratko Jankovićeva za Blic.

Ona je odlučila da tuži Centar u Zvečanskoj jer je navodno došlo do kršenja procedure prilikom davanja otkaza, a od Centra traži novčanu odšetu.

Nadlanu / izvor: Blic

Pogledajte još