POTERA Britanski mafijaši traže glave „Pantera“

- Porodica Adams ima veoma dobre kontakte u Haton Gardenu i upravo zbog toga ovaj deo Londona različite firme i kriminalne grupe zaobilaze u širokom luku. Haton Garden je njihova teritorija. Priča se da su u sefovima juvelirnice čuvali veliki deo bogatstva koje je sada pokradeno i zbog toga su jako besni - pišu britanski mediji.

Vođe Adamsovih, koji se kriminalom bave decenijama, danas su Tomi (55), koji živi u kući vrednoj skoro četiri miliona dolara u obližnjem naselju Klerkenvel, i njegov brat Teri, koji navodno drži nekoliko striptiz klubova u tom delu Londona.

U međuvremenu, policija intenzivno radi na saznavanju identiteta lopova koji su 3. i 4. aprila iz juvelirnice u Haton Gardenu oteli nakit vredan 300 miliona dolara. Ipak, i dalje nisu raspisane poternice i ne zna se zasigurno da li “Pink Panteri” stoje iza ove spektakularne pljačke.

Detektivi koji su na licu mesta posle pljačke našli samo “krhotine i prašinu” uzdaju se u to da će se lopovi odati trošenju velikih količina novca na skupocene predmete i provode:

- Očigledno su došli do ogromne svote novca i troškarenje tog novca moglo bi nas dovesti do počinitelja. Lopovi nemaju časti: dovoljno je da neko iz tog miljea primeti skupocene automobile, jahte i kuće - odmah će ih prijaviti policiji. Time se obično završavaju priče o velikim pljačkama - rekao je jedan bivši detektiv Skotland jarda ostrvskim medijima.

Drugi ugao koji bi policiju mogao da približi hapšenju lopova jeste insajderska veza “Pantera”, za koju se svi slažu da je morala da postoji u ovako brižljivo planiranoj akciji.

U poslednje dve velike pljačke u Britaniji upravo su insajderske informacije službenika u bankama i juvelirnicama bile ključne za izvršavanje akcija.

Uspon porodice Adams

Bogatstvo porodice procenjuje se na 312 miliona dolara. Kriminalci su povezani sa najmanje 25 ubistava

Njihov uspon počinje 80-ih, kada se bave trgovinom narkoticima, iznudama, otmicama i finansijskim prevarama

Karijeru su počeli reketiranjem, posle čega se bave i oružanim pljačkama

Protivnicima pucaju u kolena, kasape ih i prebijaju

Tokom 90-ih stiču najveću snagu - Teri vodi porodicu kao finansijsku korporaciju

Zatvor izbegavaju zastrašujući svedoke i zbog kontakata sa policijom

Teri Adams je zaradio toliko novca da se sa 35 godina penzionisao: postao je svetski putnik, odsedao u luksuznim hotelima i kupovao nekretnine

Hapšeni su nekoliko puta. Presude su retke: Tomi je 1998. godine osuđen na sedam godina zatvora zbog trgovine kanabisom, a Teri 2007, takođe na sedam godina, za pranje novca.

Izvor: Blic

Pogledajte još