Danas je GARAVA SREDA: Saznajte zašto se nekim muškarcima danas garave lica!

Na garavu sredu (ove godine 22. aprila) neženje starije od trideset, nagarave se po licu, i u pratnji svirača, vuku kroz selo panjeve.

Tako, na uskršnji ponedeljak (svetli ponedeljak) u mnogim naseljima su išle krstonoše, povorke čiji je ophod priređivan zarad bogate letine. Ponegde još, kao u jugoistočnoj Srbiji, mogu se i u ovom veku sresti devojke - povorke kraljica, a u fruškogorskim selima muška družina polivača, ili vesela bratija, sa buretom na kolima, čiji je "polivački kolač" - vino. Na uskršnji utorak, kao i danas, na svetlu ili belu sredu, takođe u nekim naseljima idu povorke krstonoša ili litija.

No, današnja bela sreda se u severnom Banatu naziva garava sreda. Naziv je dobila po vedroj povorci koja se kreće po naselju. U povorci su isključivo neoženjeni mladi ljudi do tridesete godine, to jest momci poodmaklih godina koji se još nisu oženili. Oni idu uz pratnju svirača i kroz selo vuku - panj. Kako su neki od njih naga-ravljeni, ova sreda je dobila naziv - garava.

Običaj da na garavu sredu neoženjeni budu, ovako javno, nagaravljeni, održao se do pred Drugi svetski rat. U ovom običaju, koji je vedar koliko i živopisan, oslikano je jedno zdravo narodno uverenje o potrebi i smislu braka.

Nadlanu

Pogledajte još