Stvorena država između Srbije i Hrvatske!

0

Na ničijoj zemlji između Srbije i Hrvatske "proglašena je" najmanja "nezavisna suverena država" na Balkanu, površine sedam kvadratnih kilometara.

To je „Liberland“ u koju njen „predsednik“, Čeh Vit Jedlička poziva sve koji poštuju princip „živi i pusti druge da žive“, a nisu ekstremisti.
Liberland deli državljanstva

„Liberland“ ima zastavu, grb, „ustav“ i „zakone“, a iako se zastava zavijorila tek početkom ove sedmice, već deli „državljanstva“ i poziva sve pod uslovom da nisu komunisti, neonacisti ili ekstremisti, a ne želi ni zločince kažnjene za teža krivična dela.

„Liberland“ leži na obalama Dunava između Bačkog Monoštora i Zmajevca.

Jedlička tvrdi da je „država“ nastala potpuno u skladu sa međunarodnim pravom jer je osnovana na ničijoj zemlji koju u okrivu razgraničenja nisu tražile ni Srbija, ni Hrvatska.

„Cilj osnivača nove države jeste da stvore društvo u kojem mogu da prosperiraju pošteni ljudi, a da im država ne zagorčava život nepotrebnim zabranama i porezima. Jedan od razloga za osnivanje Liberlanda je sve veći uticaj interesnih grupa na funkcionisanje država i sve gori uslovi za život ljudi. Osnivače inspirišu Monako, Lihtenštajn ili Hongkong“, piše na zvaničnom sajtu nove „države“.

Vit Jedlička iz marginalne stranke desnice bliske bivšem premijeru i predsedniku češke Vaclavu Klausu, izrazio je nadu u saopštenju da će „nezavisni, suvereni Liberland“ najpre priznati upravo Srbija i Hrvatska kojima se sprema da pošalje diplomatske note o tome, a da će ga potom priznati i ostale države sveta.

Nadlanu / izvor: N1

Foto: liberland.org

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.