JELOVNIK PROTIV PMS-a: Slatkiše zamenite voćem i povrćem

Razdražljivost, pojačana glad, umor i iscrpljenost, osetljivost i jake emocionalne reakcije samo su neke od ženama dobro poznatih, zamornih nuspojava koje prethode menstrualnom ciklusu.

Međutim, PMS je moguće trajno izlečiti jednostavnom promenom prehrambenih navika, odnosno namirnicama koje imaju protivupalno dejstvo.

Poznato je da osetljivost na hranu uzrokuje, npr. ekceme, ali ona je i čest uzročnik PMS-a. Na crnoj listi namirnica koje uzrokuju upalu je hrana pržena u dubokom ulju, kao i namirnice koje obiluju šećerom poput slatkiša i slatkih napitaka.

Voće je dopušteno, ali treba izbegavati voćne sokove koji su takođe puni šećera.

I dok hrana pržena u ulju i namirnice pune šećera izazivaju upale kod svih, kod nekih su krivci i namirnice poput pšenice i mlečnih proizvoda, pa pokušajte da ih izbegavate, ili ih izbacite iz ishrane tokom tri nedelje i pratite da li osećate poboljšanje.

Meso i jaja možete jesti dva puta nedeljno. Birajte više voća, povrća i žitarica bogatih vlaknima koje će doprineti čišćenju organizma i ublažiti PMS. Jelovnik obogatite sezonskim voćem i povrćem poput zelenog lisnatog povrća i bobičastog voća koje uskoro dolazi, kao i semenkama i orašastim plodovima koji su bogati dobrim masnoćama i mineralima.

U ishranu ne bi bilo loše uvrstiti i hranu bogatu vitaminom E i magnezijumom. Dobri izvori vitamina E su suncokretove semenke, bademi, blitva, spanać, kelj, borovnica i paradajz.

Nadlanu / izvor: 24sata.hr

Pogledajte još