Rat protiv falsifikatora lekova

Svetska zdravstvena organizacija i više od 20 međunarodnih partnera pokrenuli su globalnu borbu protiv falsifikovanih medicinskih proizvoda, jer "falsifikovani lekovi predstavljaju rastuću pretnju za zdravlje i dobrobit stanovništva svuda u svetu"

Navodi se da je opasnost najveća u siromašnim zemljama. Najnovije procene pokazuju da je više od 30 odsto lekova u Latinskoj Americi, jugoistočnoj Aziji i podsaharskoj Africi falsifikovano.

U ekonomijama u razvoju, Svetska zdravstvena organizacija te podatke procenjuje na 10 odsto ali navodi da iznose čak 20 odsto u većini zemalja bivšeg Sovjetskog Saveza. SZO upozorava da 50 odsto od ilegalne prodaje lekova preko Interneta otpada na falsifikate.

Opasna kupovina preko interneta Pomoćnik generalnog direktora za zdravstvenu tehnologiju i farmaciju SZO, Hauard Zuker, upozorava ljude da budu veoma oprezni prilikom kupovine lekova na internetu. On kaže da su ljudi često manje oprezni kada kupuju lekove uglavnom nepoznatog porekla i od nepoznatog prodavca nego kada kupuju majice.

"Jedna je stvar kada kupujete odeću ili neku elektroniku na internetu. Najgore što može da vam se desi jeste da potrošite novac na nešto što je lošeg kvaliteta. Druga je stvar kupiti lek na internetu i ustanoviti da ste kupili lek koji je lošeg kvaliteta, falsifikovan ili još gore - lek koji može da vam pogorša stanje pa čak i oduzme život" - upozorio je, kako prenosi Glas Amerike, doktor Zuker.

Ogroman profit uz mali rizik  On takođe ukazuje da se lekovi falsifikuju zato što je profit ogroman a rizik mali a u nekim istraživanjima procenjeno da falsifikovani lekovi donose 80 milijardi dolara godišnje, a da su kazne relativno blage. Ovaj stručnjak smatra da akcioni plan SZO poziva na razvoj boljih tehnologija kojima bi se predupredilo falsifikovanje i omogućilo otkrivanje i praćenje falsifikata na tržištu i na Internetu.

Pooštriti, a pre svega, sprovoditi zakonske mere  Dodao je da plan poziva zemlje da preduzmu mnogo oštrije zakonske mere protiv onih koji prave i prodaju lažne lekove. Međutim, Zuker je naglasio da su "zakoni dobri jedino ako su sprovodivi".

"Čak i ako usvojite zakon i nekoga uhvatite na delu, kako ćete zakon primeniti? Kako da sprečite krijumčarenja lekova preko granica? Zato mi radimo sa Interpolom, carinskim upravama i drugima" - podsetio je on.

Doktor Zuker zaključuje da su do sada samo Indonezija, Mali i Vijetnam počeli da rešavaju problem uz pomoć SZO i njenih partnera.

(FoNet)

Pogledajte još