Zašto bi trebalo da se ugledamo na Estoniju i postanemo E-Srbija?

Jedna od bitnih tema o kojima se se razgovarati na konferenciji "Nova energija" na Kopaoniku od 29.04. do 03.05. je i e-Uprava i šta sve Srbija i ostale zemlje regiona mogu da učine na tom polju! Iz Estonije, zemlje koja je za kratko vreme najviše uradila na tom polju na Kopaonik dolazi Anela Kirats (Annela Kiirats) iz “E-Governance Academy Foundation” (eGA) iz Talina.

Estonija je zemlja koja prva na svetu omogućila glasanje putem Interneta još 2015. godine. Deset godina kasnije u Srbiji je tek omogućeno plaćanje putem PayPal servisa.

Cilj uvođenja e-uprave je da se građanima olakša obavljanje pojedinih aktivnosti otklanjanjem administrativnih prepreka. Svakodnevno susretanje sa gužvama na šalterima, obimnom papirologijom, ograničenim radnim vremenom može se reštiti tako što će se omogućiti obavljanje pojedinih usluga elektronskim putem.
Teži se ka formiranju jedinstvenog „interaktivnog šaltera“ gde će građanima biti omogućen pristup svim uslugama na jednoj veb lokaciji.

Anela Kirats upravlja svim treninzima e-uprave u eGA, postavljanjem programa i definisanjem potreba konkretne zemlje. Gošća iz Talina će učesnicima konferencije “Nova energija” preneti svoje ogromno iskustvo u radu sa različitim donatorskim organizacijama (UNDP, USAID, estonsko Ministarstvo inostranih poslova, mnoge svetske vlade itd) i u različitim pristupima razvoju e-Uprave zemalja sa multikulturalnom tradicijom. Pored content-menadžmenta Anela se bavi i planiranjem budžeta i koordinisanjem logistike. Bila je glavni organizator međunarodne konferencije “ICEGOV 2011″ i mnogih drugih konferencija na nacionalnom nivou u Estoniji (e-glasanje, E-demokratija, itd). Takodje, pokrenula je različite razvojne projekte, ENPI projekat i učestvuje kao ekspert za e-upravu u različitim međunarodnim projektima.

Posle Anele, o e-Upravi govoriće brojni relevantni sagovornici iz Srbije i regiona: Igor Todoroski, pomoćnik Ministra pravde, Sektor za IKT; Slobodan Marković, RNIDS; Mario Maletić, Ministarstvo pravde, Sektor za IKT; Slavko Carić, Erste Bank; Dušan Stojanović, direktor Direkcije za elektronsku upravu, Goran Ješić, potpredsednik DS; Ivan Stojković, Gradska uprava, Vranje; Ana Urlić - Madison Consulting, Fondacija Dokukino, Zagreb.

Nova Energija ima cilj da javno zagovara regulacije u oblasti Internet poslovanja i da prikaže najbolje primere i trendove iz te sfere. Učešće na konferenciji je besplatno, očekuje se dolazak nekoliko stotina stručnjaka iz oblasti digitalnog marketinga, PR-a, kao i predstavnika brojnih kompanija i organizacija iz zemlje i regiona koji vide značaj u ovoj temi.
Konferencija je otvorena i za sve zainteresovane pojedince koji žele da provedu 1. maj u MK Resortu na Kopaoniku. Cene aranžmana su svega 25 eura za polupansion. Prijave su otvorene na sajtu www.novaenergija.rs

Pogledajte još