Bakterija ubica hara Srbijom: Kako da izbegnete smrt

0

S vremena na vreme, čujemo udarnu vest u dnevniku da se negde pojavila salmonela, a ovih dana hara i ubija penzionere – kako se zaštititi?

Kod nas do zaraze najčešće dolazi preko jaja, kokošijeg mesa, paradajza i paprike, mlečnih proizvoda, morskih plodova, ima je i u zagađenoj vodi – u pitanju je fekalno oralna infekcija.

Ono što je bitno da se zna, jeste da se ljudi najčešće otruju od termički neobrađene hrane. Visoke temperature uništavaju salmonelu, bilo da je živo jaje u pitanju, ili nedovoljno pečeno meso. Takođe je potrebno uneti velike količine zaražene namirnice jer ih želudačna kiselina desetkuje.

Simptomi su: Visoka temperatura, povraćanje, mučnina, grčevi u stomaku sa dijarejom


Dijagnoza

Dijagnoza se postavlja na osnovu kliničke slike, epidemioloških podataka i izolacije salmonele iz stolice i drugih tkiva i kultura – slučaju bakterijemije ili sepse iz kr i, odnosno punktata kod formiranja apscesa i gnojnih kolekcija.

Rizične grupe

Svako može dobiti salmonelu. U većini slučajeva, to nije ozbiljno oboljenje sa težim posledicama. Ozbiljno može biti, sa potencijalno fatalnim ishodom, ako obole mala deca, stare osobe ili osobe sa oslabljenim imunitetom. To se dešava kada se infekcija salmonelom proširi sa unutrašnjih organa na krv, i tako raširi po telu.

Prevencija

Kuhinjske površine čistite papirnim, a ne platnenim krpama
Odvojite sirovo meso od ostalih namirnica u frižideru i koristite posebnu dasku za sečenje
Nikad ne servirajte kuvanu hranu u tanjiru u kom ste prethodno držali sirovo meso
Temeljno termički obradite namirnice
Dobro operite deterdžentom sve sudove koji su bili u kontaktu sa sirovim namirnicama

Nadlanu / wikipedija

Foto: wikipedia

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.