OTKRIVENE TAJNE CIA-e: Eminem mučio muslimanske teroriste

Bez obzira koliko voleli neku pesmu, verovatno bi vam se popela na vrh glave da morate neprestano da je slušate na slušalicama 30 sati. I to glasno. I to u maloj, mračnoj prostoriji. Dok ste vezani. Uglavnom, shvatili ste...

CIA koristi mučenje muzikom od 2000. godine, a čitav proces osmišljen je kako bi stvorio strah, osećaj dezorijentisanosti i šok zbog zatvaranja kod zatvorenika.

Član američkih psiholoških operacija, kapaten Mark Hejdsel je opisao delotvornost ovih taktika: "Ako istu pesmu slušate 24 sata, vaš mozak i telesne funkcije se uspore, uspori se vaše razmišljanje i lomi vam se volja. Tad se obično vraćamo kako bismo razgovarali sa zatvorenicima."

Iako javnost ovakav oblik mučenja ne smatra nasilnim, osobe koje su ga preživele opisuju celo iskustvo kao strašno. Evo 6 pesama koje su pretvorene u efikasne uređaje za mučenje.

1. "The Real Slim Shady", Eminem
Binijam Mohamed slušao je ovu pesmu 20 dana. Nije izdržao

"Bez prestanka su mi puštali ovu pesmu", rekao je Klajvu Stafordu Smitu, svom advokatu i osnivaču britanske organizacije "Reprieve" koja se bori protiv mučenja muzikom. "CIA je "radila" na ljudima, uključujući i mene, danima i noćima. I tako mesecima. Mnogi su poludeli", izjavio je Mohamed koji je napomenuo i da je čuo mnoge kako vrište i udaraju glavom o zid u svojim ćelijama.

2. "Dirrty", Christina Aguilera

Mohamed al Kahtani, navodni 20. otmičar u napadu 11. septembra je morao da sluša ovu pesmu. Konstantna kakofonija u ovom seksualno nabijenom pop hitu trebalo je da mu onemogući da ostane pobožni musliman.

Mnogi muslimani prolazili su kroz slične stvari kada bi im na ispitivanje došle žene vojnici bez majica. Takođe su zatvorenike primoravali na ples u krilu, i po njima utrljavali crvenu tečnost za koju bi im rekli da je menstrualna krv.

3. "I Love You", Barneyjeva tema

Ovo je posebno podlo. Navodno je upravo ova pesma puštana puno više od 24 sata u cugu. A njen kompozitor, Bob Singlton, samo se nasmejao kada je čuo za šta se pesma koristi. "Delovalo mi je smešno da bi nešto toliko nevino za decu moglo da utiče na psihičko stanje odrasle osobe. Mogu da shvatim da postane naporna, ali to je isto kao da moj komšija koristi kosilicu. Mogu malo da škripim zubima, ali to me neće slomiti u toj meri da priznam da sam počinio zločine protiv čovečanstva." Očigledno, nikada nije slušao ovu pesmu, pojačanu na najglasnije, nedeljama.

4. "Saturday Night Fever", Bee Gees

Pakistanskog Engleza, Moazama Bega, CIA je uhapsila 2002. godine u Pakistanu. On je napisao jedan od najopsežnijih memoara o mučenjima kojima je prisustvovao u američkim vojnim zatvorima. A tokom svog boravka u Bagramu u Afganistanu, mučili su ga Bee Gees.

U početku je mislio da je reč o šali. "Jednom su celu noć puštali ovu pesmu. Pomislio sam da je to sasvim dovoljno da svakoga slomi. Rekao sam im da ćemo pričati, sve, samo neka isključe to đubre... Ljudi su bili spremni da im kažu sve što požele, bila to istina ili ne, samo da prestane muzika."

5. "We Are the Champions", Queen

Veteran američke mornarice, Donald Vajs je prošao ovo mučenje nakon što je američka vojska napravila raciju u iračkoj firmi koju je on proučavao, kao neplaćeni doušnik FBI-ja. Zaposleni su se prema njemu ponašali kao prema osumnjičenom, pa je odveden u nezvanični zatvor u kojem su ga mučili muzikom.

Vajs je sebe uhvatio da pevuši pesme koji voli. "Ne sećam se koliko puta sam čuo 'We Are the Champions'", a preživeo je zahvaljujući svom vojnom iskustvu. Razgovarao je sam sa sobom, pričao je sebi viceve u glavi i pokušavao da ostane sve vreme pribran i smiren.

6. Miks mačjeg mjaukanja

Cela ideja muzičke torture je da se stvori oblik mučenja koji javnost neće percipirati kao nasilan. I dok je "Saturday Night Fever" pesma koja publici deluje prijatno, ovaj miks mijaukanja će isto na prvih par slušanja većini delovati ne samo prijatno nego i smešno. Ali vrlo brzo ćete shvatiti o kakvom je teškom mučenju reč. Pogotovo je iscrpljujuće ako posle nekoliko sati slušanja heavy metala budete prisiljeni da slušate ovako nešto.

Nadlanu / izvor: 24sata

Pogledajte još