NE ZEVAJTE POSLE OBROKA I NE LIŽITE MIKSER: Ovo su najčudnija srpska verovanja!

Hleb

Postoji verovanje da ukoliko jedete mrvice sa stola imaćete mnogo para. Takođe, kad je reč o hlebu, on se ne okreće naopako jer simboliše Hristovo telo i mora da, onim delom koji je sečen, “gleda” ka stolu za kojim se jede. Okrajak hleba bi trebalo da jede devojka, kako bi je volela svekrva. Takođe, dok se jede, ne bi trebalo da se peva jer će taj koji to radi imati imati ludog muža, odnosno ženu. Nakon obroka se ne zeva, kako vam ono što ste pojelo ne bi uzeo đavo.

Ne poklanjajte upaljač, vazu i nož

Ne poklanja se upaljač momku ili prijatelju jer će izazvati svađu. To isto važi za vazu i nož. Takođe, “zna se” šta bi trebalo da radite ukoliko sretnete odžačara, crnu mačku ili popa.

Prospi vodu i ne vraćaj se

Ukoliko je neko krenuo na ispit ili da obavi važan posao, za njim se prosipa voda kako bi imao uspeha. A ukoliko ste već izašli iz kuće a nešto ste zaboravili, ne valja se vraćati nazad.

Magnet za baksuze

Ono što je već većina ljudi čula je da ukoliko razbijete ogledalo, čeka vas sedam godina nesreće. Osim toga, kišobran ne bi trebalo otvarati u zatvorenom prostoru jer ćete tako na sebe navući baksuz, a đubre se ne baca po  mraku, kako se ne bi izazvala svađa u kući.

Ne ližite viljuške miksera

Ono što je ostalo u sudu u kojem su se mutili kolači, domaćica ne bi trebalo da jede ukoliko je neudata jer će u suprotnom na njenoj svadbi padati kiša. Isto važi i za varjače i viljuške miksera.

Pu pu pu… Da te ne ureknem

I danas se smatra da je uticajima zlih sila najpodložnije dete, pa ga treba čuvati na poseban način. Poseže se za onim merama koje su bile efikasne u prošlosti. Ukoliko je beba lepa, trebalo bi tri puta simbolično pljunuti na nju, kako je niko ne bi urekao.

Novac i crveni konac

Tek rođenoj bebi se novac stavlja pored glave kako bi kupila sebi brata ili sestru, odnosno u nekim krajevima Srbije devojku ili momka. Postoji i verovanje da, ukoliko se bebi pod jastuk stavi novac u kovanicama, biće jaka kao gvožđe. Takođe, vezuje joj se i crveni konac oko ruke da je štiti od uroka. Kada se beba nosi napolje, treba joj sve obući naopačke kako je ne bi odnele vile.

Pranje kose

Kosu ne bi trebalo prati utorkom. Međutim dan koji nije “pogodan” za pranje kose, varira s obzirom na krajeve Srbije, pa tako ponegde isto pravilo važi za nedelju. Takođe, kosu ne bi trebalo prati ni kada je crveno slovo.

Raskrsnica

Kako ne biste “pokupili” čini koje je neko davno bacio, ne bi trebalo da prelazite preko raskrsnice. To je prema narodnom verovanju mesto na kojem se susreću ovaj i onaj svet.

Crveno slovo

Na crveno slovo u crkvenom kalendaru se ne radi. Oni koji vam ovo poručuju, najčešće imaju i neku zastrašujuću priču o tome šta je zadesilo onog ko je ovo prekršio. U selima uzdržavanje od rada na praznik, uvek ima ipotencijalnu kaznu: tako, ukoliko se, na primer, radi na praznik sveti Ilija, udariće vas grom, a ukoliko se neko “ogreši” na praznik posvećen zmijama i radi, posebno u polju, uješće ga zmija.

Pogledajte još