LIKVIDIRAN TERORISTA Islamista napao policijsku stanicu u Zvorniku, ubijen policijac

U pucnjavi je poginuo policajac Dragan Đurić, dok su ranjene njegove kolege Željko Gajić i Stevo Milovanović, a prilikom razmene vatre likvidiran je i napadač.

Napad je izvršen za vreme primopredaje smene. Oba ranjena policajca su zbrinuta u Opštoj bolnici u Zvorniku. Prema saznanjima "Blica", oni nisu životno ugroženi.

Napadač na policijsku stanicu je 24-godišnji Nerdin Ibrić, iz Kučić Kule kod Zvornika, potvrdio je sinoć Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova RS.

Lukač je rekao je da je dosadašnji uviđaj pokazao da je Ibrić znao kada je smena policajaca u stanici, što je iskoristio za napad i istakao da je ovo teroristički čin.

"Napad je izvršen u vreme smjene u policijskoj stanici, što znači da je napadač znao kada se vrši smena i da tada ima najviše policajaca", naglasio je Lukač.

On je naveo da je napadač došao automobilom ispred policijske stanice, pucao iz puške i policajca ubio na vratima.

"Nakon toga je ušao unutra i nastavio da puca i tom prilikom ranio još dvojicu policajaca. Ostali policajaci su zapucali prema njemu i napadač je ubijen tokom razmene vatre", rekao je Lukač.

On je dodao da je napadač bio naoružan sa dve puške i pištoljem, te da su mu džepovi bili puni municije.

Ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač po dolasku u Zvornik

Lukač, koji je ranije sinoć doputovao u Zvornik, izjavio je takođe da bi ovaj napad mogao da bude "početak mnogo gorih dešavanja u BiH" i istakao da će policija Srpske preduzeti sve moguće mere da zaštiti institucije i građane.

"Radi se o strašnom terorističkom aktu, i svi oni koji nisu verovali da će se tako nešto desiti, sada su videli da se to desilo", kazao je Lukač za Radio-televiziju RS (RT RS).

Napad okarakterisan kao teroristički akt

On je poručio da će MUP RS proganjati teroriste i njihove saradnike ma gde bili na području Srpske, te dodao da oni koji su spremni na ovaj korak "neće imati mira".

"Moraće biti sigurni da imamo odgovore na ovakve stvari i da nećemo ni oprostiti, ni zaboraviti i da ćemo se boriti protiv njih na svakom koraku. To im mora biti jasno i moraju znati da će imati svakog građanina Republike Srpske protiv sebe", rekao je Lukač i dodao da je pripravnost policije podignuta na najviši nivo.

Ubijeni policajac u trenutku napada stajao kod vrata

Tužioci Tužilaštva BiH na putu su ka Zvorniku, potvrdio je Srni portparol ove pravosudne institucije Boris Grubešić. On je istakao da su izdate i instrukcije MUP-u Republike Srpske i pripadnicima Agencija za istrage i zaštitu BiH (Sipa) šta da rade na mestu događaja.

"Pripadnici Sipe odmah su po saznanju o napadu izašli na lice mesta koje obezbeđuju pripadnici MUP-a RS", potvrdila je portparolka Sipe Kristina Jozić.

Kompletan deo grada oko policijske stanice u Zvorniku je blokiran, a mesto napada obezbeđuju pripadnici policije sa dugim cevima. U gradu je trenutno mirno, policijske snage su svuda raspoređene. Ugostiteljski objekti su zatvoreni u znak poštovanja prema poginulom policajcu, saznaje "Blic".

Inače, u selu Gornja Dubnica kod Kalesije, koja se graniči sa opštinom Zvornik već duže vreme postoji vehabijska grupa od koje strahuju mnogi Srbi.

Napad na policijsku stanicu u Zvorniku izazvao je oštra reagovanja nadležnih u Republici Srpskoj i BiH, čije su vlasti ocenile da se radi o terorističkom aktu.

Ministar bezbednosti BiH Dragan Mektić je rekao da ovakve stvari ne mogu biti tolerisane i najavio da će u saradnji s Tužilaštvom BiH otpočeti oštru i represivnu akciju.

Direktor SIPA Goran Zubac takodje je najavio suzbijanje terorizma. Prema njegovim rečima, napad na policijsku stanicu u Zvorniku je dokaz da u BiH postoji terorizam, te da je ovo izražen teroristički napad.

Pogledajte još