"Avaz": Napadaču iz Zvornika pripadnici policije 1992. ubili oca i još 750 bošnjaka

Ibrić je rođen u Kučić Kuli kod Zvornika, gde je i živeo, navodi “Avaz” i dodaje da je Nerdin zajedno sa svojom majkom bio jedan od prvih povratnika u Kučić Kulu.

Kako je izjavio načelnik opštine Zvornik Zoran Stevanović, Ibrić je išao u srednju medicinsku školu u Zvorniku, a u poslednje vreme je pokazivao devijantno ponašanje.

Pre tri godine počeo je da pušta bradu u stili pripadnika vehabijskog pokreta a u Tuzli je imao rođaka koji je bio član iste grupe ljudi, saznaje "Blic".

Prema podacima policajca bošnjačke nacionalnosi iz njegovog sela on se čudno ponašao poslednjih pola godine čudno i klanjao u džamiji po vehabijskim običajima.

Ibrić je sinoć, naoružan sa dve puške, pištoljem i džepova punih municije, došao svojim automobilom ispred policijske stanice, pucao iz puške i policajca ubio na vratima.

Nakon toga je, kako je potvrdio ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač, ušao unutra i nastavio da puca i tom prilikom ranio još dvojicu policajaca.

- Napadač je pred policijsku stanicu Zvornik došao oko 19 časova i na vratima ubio jednog policajca. Pošto je bila smena u stanici je bilo više policajaca, te je prilikom ulaska ranio još da pripadnika policije, a u razmeni vatre terorista je likvidiran. Dok je pucao izgovarao je "Alah ekber", a kod njega je pronađen pištolj, automatska puška u gepeku automobila i puni džepovi municije, što znači da se spremao za ovaj čin - naveo je Lukač.

Trenutno policija radi na povezivanju Ibrića sa drugim licima, a pripadnici policije su već otišli do njegove kuće i čekaju nalog za pretres kuće.

Obaveštajne strukture u BiH su imale još pre tri dana informaciju da se priprema napad u Zvorniku, ali su očigledno zakazale, jer napad nije sprečen, a policajac je ubijen. Sve bezbednosne informacije govore da je reč o terorističkom aktu koji je unapred isplaniran.

- Ranije informacije nisu ukazivale na ovaj napad osim opšte informacije da su u BiH mogući teroristički napadi. Očekujemo saradnju sa svim agencijama, jer ovaj čin to zahteva – rekao je Lukač.

Ministar policije Republike Srpske Dragan Lukač izjavio je u ponedeljak kasno uveče kako je napadač na policijsku stanicu u Zvorniku povezan s pokretom radikalnih islamista vehabija, aliistraga tek treba da utvrdi da li je on radio sam ili kao član neke terorističke organizacije.

Izvor: Blic

Pogledajte još