OPREZNO U ŠUMI: Krpelji koji prenose lajmsku bolest nisu retkost!

Bolesti koje krpelji prenose su krpeljni meningoencefalitis, lajmska bolest, erlihioza, anaplazmora i borelioza, ozbiljne su i ima ih svuda na području Srbije.

Period najjače aktivnosti krpelja već je počeo u Srbiji sa dolaskom prvih toplijih dana a u najvećoj opasnosti su oni koji provode vreme u prirodi, pod krošnjama drveća ili u visokoj travi.

Kako se zaštititi?

Smanjite površinu kože koja može biti izložena ubodima krpelja, a jedan od načina je nošenje odeće dugačkih rukava i nogavica.

Sredstva za odbijanje komaraca delimično rade i na krpeljima, pa je poželjno da pre boravka u prirodi namažete ovo sredstvo na delove tela koji će biti otkriveni.

Neka vam garderoba bude svetlih boja, jer to olakšava uočavanje ovog insekta. Posle boravka u prirodi, odeću treba promeniti i oprati.

Nakon boravka u prirodi, u toku istog dana pregledajte kožu celog tela, ne zaboravljajući kosmati deo glave. U slučaju uboda, krpelja treba izvaditi iz kože što pre, kako bi se smanjila verovatnoća prenosa infekcije.

Skidanje treba obaviti stručno, najbolje u zdravstvenoj ustanovi, isključivo mehanički, pincetom. Koža se pre toga ne sme premazivati bilo kakvim sredstvom, a nakon vađenja krpelja treba je dezinfikovati alkoholom.

Kako prepoznati da vas je ujeo krpelj koji je nosilac lajmske bolesti?
U Savetovalištu za lajmsku bolest objašnjavaju da bolest najčešće počinje pojavom bezbolnog kružnog crvenila u ravni kože na mestu uboda krpelja, posle jedan dan do mesec dana od uboda, a tu promenu mogu da prate i povišena temperatura i bolovi u mišićima i zglobovima. Rano otkrivanje i lečenje u ovom stadijumu sprečava napredovanje bolesti.

Svaki ubod krpelja ne znači obavezno i nastanak infekcije, jer nisu svi zaraženi. Na području glavnog grada, procenat zaraženih krpelja kreće se poslednjih godina oko 25 odsto - kažu stručnjaci, no da li zaista želite da rizikujete i razmišljate o toj jednoj četvrtini koja je potencijalno opasna?

Ako ste spremni za krpelje, jedina opasnost koja vas vreba su komarci, a evo kako da se njih rešite - pomoću prirodnog, kod kuće spremljenog repelenta.

Vrlo je jednostavno napraviti vlastiti repelent – prirodno sredstvo za zaštitu od komaraca.

Prirodna sredstva će efikasno odbijati komarce, a potrebno ih je nanositi svaka 2 sata.

Za zaštitu od komaraca možete koristiti sledeća eterična ulja:

ulje citronele
ulje limunskog eukaliptusa (Eucalyptus Citriodora)
ulje cimeta
ricinusovo ulje
ulje ruzmarina
ulje limunske trave (Lemongrass - Cymbopogon citratus)
ulje cedra
ulje geranijuma

Promešajte odabrana eterična ulja s maslinovim uljem i redovno ih nanosite na kožu da biste se zaštitili od malih zlikovaca.

U repelent takođe možete dodati ulje verbene, lavande, bora i bosiljka.

Nadlanu

Pogledajte još