OTKRIVAMO: Srbija će morati da pusti Kosovo u UN

Punopravno članstvo Kosova u UN omogućiće i ulazak u druge međunarodne organizacije, poput OEBS, Saveta Evrope i, na kraju, Evropske unije, kažu zapadni diplomatski izvori “Blica” objašnjavajući šta donosi budući sporazum, takozvani Brisel 2, o kojem se ovih dana spekuliše u javnosti.

Kako ističu, “pravno obavezujući sporazum Srbije i Kosova” nije ništa novo i njegovo potpisivanje se u strateškom okviru EU za pregovore sa Srbijom navodi kao obaveza Beograda. Čim je Srbija ušla u pregovore sa Unijom, ona se automatski saglasila i sa ovom odredbom, ukazuju zapadne diplomate.

Ipak, šta zapravo podrazumeva taj dokument, uključujući članstvo Kosova u UN, ne piše u okviru za pregovore. Naši sagovornici objašnjavaju, međutim, da se Srbija obavezala da neće kočiti ulazak Kosova u EU, a punopravni status u UN je jedan od osnovnih preduslova da bi neka zemlja postala članica Unije.

Zapadni izvori odbacuju tvrdnje iz Prištine da bi se “Brisel 2” zvao “mirovni sporazum” i da bi ga dve strane potpisale 2016. godine.

To su samo želje jedne strane, ističu oni, tvrdeći da isto važi i za želju Prištine da u sporazum bude ugrađena odredbe o “ratnoj odšteti” Beograda prema Prištini.

- Pravno obavezujući sporazum mora biti potpisan do kraja pregovora EU i Srbije o pristupanju, kad god se to desilo - kažu sagovornici “Blica”.

Podsetimo, ambicija Vlade Srbije je da se pregovori završe do kraja 2018, kako bismo ušli u EU do kraja 2020. godine.

Dve Nemačke

Zapadni izvori naglašavaju da to što bi Srbija omogućila ulazak Kosova u UN “ne mora da znači” da bi formalnopravno priznala kosovsku nezavisnost. Oni podsećaju da se Zapadna i Istočna Nemačka svojevremeno nisu priznale, ali su obe bile u UN.

Izvor: Blic

Pogledajte još