DA VAM URANAK NE PRESEDNE: Oprez! Za roštiljanje kazna i do 50.000 dinara

Roštilj i logorska vatra dozvoljeni su na pojedinim izletištima u Beogradu, pa će atraktivne lokacije biti pod nadzorom inspektora, komunalne policije, i vatrogasaca. Ako budete roštiljali na zabranjenom mestu – kazna do 50.000 dinara!

“Zakon zabranjuje loženje otvorene vatre u šumi na udaljenosti 200 metara od njenog ruba, osim ako postoje predviđena i obeležena mesta za to”, objasnio je komandant vatrogasne brigade Beograd Mile Jovičić.

Ipak dešava se da se prilikom velike posećenosti izletišta , sugrađani toga ne pridržavaju.
Pre bilo kakvog paljenja vatre potrebno je obezbediti prostor – ukloniti suvo granje, zapaljive materijale, a nije na odmet i pokvasiti zemlju.
“Vatra ne sme da se ostavlja bez nadzora, pogotovo ukoliko ima vetra”, dodao je Jovičić.
On je poručio da dovoljne zalihe vode uvek moraju da budu dostupne, a i kada se ugasi žarište potrebno je ostati bar pola sata kraj mesta na kome se pripremala hrana.

Kršenje odredbe Zakona o zaštiti od požara, koja se tiče loženja otvorene vatre u šumi, fizičko lice može koštati od 10.000 do 50.000 dinara. Kako se protiv prestupnika podnosi i prekršajna prijava, dodatni troškovi se nižu, kao što su troškovi suđenja, pa gozba na otvorenom može izaći papreno bahatog roštiljdžiju, pišu Novosti.

Izvor: (Mondo/Večernje novosti)

Pogledajte još