OPREZ: Ebola se prenosi i seksom

Ženi je ustanovljeno da ima ebolu 20. marta, i ovo je prvi novi slučaj oboljenja u Liberiji u ovom mesecu. Lekari su ustanovili da žena nije imala kontakt sa pacijentima, niti je bila na sahrani preminulih od ebole, navodi se u izveštaju Centra za kontrolu i prevenciju bolesti.

Ustanovljeno je da je obolela pacijentkinja imala nezaštićeni seksualni odnos nekoliko nedelja pre dijagnoze, sa 45-godišnjim muškarcem koji je preživeo virus pre nekoliko meseci. Čovek je oboleo u septembru, a početkom oktobra pušten je kući iz bolnice.

Iako su lekari znali da virus ebole može da preživi u spermi dugo vremena nakon što je pacijent izlečen, do sada nije bilo jasnog, dokumentovanog slučaja da se to zaista i dogodilo, ukazuje “USA Today”.

Smatra se da ljudi koji su preživeli ebolu, čiji testovi krvi ne pokazuju znakove virusa, nisu prenosioci zaraze. Virus ebole se širi kontaktom sa telesnom tečnosti obično putem krvi, ali se ne može širiti uobičajenim kontaktom, na primer na poslu ili javnom prevozu, niti putem vazduha. Međutim, ebola može da se nađe u spermi do 82 dana nakon što je došlo do pojave prvih simptoma oboljenja kod pacijenta.

Naučnici ne znaju da li se u spermi nalazi živi virus ebole, ali će sprovesti takve testove, navodi se u izveštaju Centra.

Muškarac je testiran 199 dana (oko šest i po meseci) nakon prve pojave simptoma, što govori da se genetski materijal virusa (RNA) može zadržati u spermi mnogo duže nego što se prethodno smatralo.

Centar je već duže vreme upozoravao preživele da se uzdrže od seksualnih odnosa bar tri meseca, ili da koriste zaštitu. Sada savetuje ljude da izbegavaju kontakt sa spermom preživelih od ebole.

Nadlanu / izvor: telegraf

Pogledajte još