OČEKUJU NAS VRUĆINE I SUŠE: Amerikanci najavljuju pakleno leto u Srbiji

Američka meteorološka firma Accuweather objavila je prognozu za leto za područje Evrope prema kojoj će u Srbiji biti veoma toplo i sušno. Slično vreme se prognozira i za celo područje Balkana. Leto će, najavili su, obeležiti visoke temperature, čak i više od proseka. Nakon vlažne zime i kišnog početka proleća, od juna nas očekuje suša. Meteorolog Erik Lister ističe da će sredinu leta obeležiti talasi vrućine koji će zahvatiti područje Balkanskog poluostrva, jugoistok Evrope i područje oko Crnog mora.

Toplina će, prema toj sezonskoj prognozi, obeležiti i leto na većem delu Sredozemlja, od Španije, preko juga Francuske do Italije. Na zapadu Španije i u Portugaliji, kao i u Skandinaviji najavljuje se kišovito leto. Te bi krajevi će često biti na udaru ciklona.

Česte grmljavinske oluje se prognoziraju i za deo srednje i istočne Evrope.

Veće i dugotrajnije vrućine bi trebale izostati i u zapadnoj Evropi. U Irskoj i Škotskoj leto bi moglo biti i hladnije od proseka.

Prognoze Accuweathera do sada su se pokazale kaoveoma pouzdane. Pre godinu objavio je prilično preciznu prognozu za kišno iblago leto 2014. u Srbiji. Iako se sezonske prognoze usavršavaju, treba uzeti u obzir da one nisu pouzdane kao kratkoročne ili srednjoročne.

Nadlanu

Pogledajte još