Da li znate zašto je neko "pijan k'o majka", i zašto "ćuti k'o zaliven"?

"Pala sekira u med"
- Ljudi su slučajno, sekući drva, nailazili na med koji su tu nakupile divlje pčele. Zato ovaj izraz opisuje iznenadnu i neočekivanu sreću. Vremenom je umesto sekire počela da se koristi kašika ("upala mu kašika u med"), ali Šipka naglašava da je to neispravno - jer u tom kontekstu nema elementa iznenađenja.

"Pijan kao majka"

- Ovaj izraz je nastao davno, kada su porodilje svoje bolove pokušavale da ublaže alkoholom. S druge strane, javlja se i objašnjenje da se ovo odnosi na pijanu (natopljenu) majku Zemlju.

"Glup do daske"

- Čuli ste verovatno i da je neko "pijan do daske", ali i da je vozio kola jako brzo, pa je dako "gas do daske". Upravo u ovom primeru sa gasom se krije poreklo ovog izraza, ističe Šipka. Naime, daska je podloga na kojoj leži papučica gasa. Dakle, kada date gas do daske, bukvalno ste dali gas do kraja. Isti tako,kada je neko glup do daske - on je glup do kraja.

"Ćuti kao zaliven"

- Jasno je zašto neko ćuti kao riba ili kao panj, ali zašto kao zaliven? Naš lingvista kaže da je ovaj izraz nastao od običaja da se nešto što želimo da čvrsto zatvorimo prelije olovom. U prenesenom smislu, neko ćuti kao da su mu usta zalivena olovom.

"Mlatiti praznu slamu"

- Ovaj izraz koristimo kada hoćemo da kažemo da neko radi nešto bez poente i bezvredno, a nastao je davnih dana, kada se žito odvajalo mlaćenjem. Snoplje žita se mladilo rukama, kako bi se dibilo čisto zrno, i to je bio težan i jako smislen posao. Ali ako biste uzeli da mlatite po već praznim snoplju - slami - nema nikakve poente.

Nadlanu / izvor: 24sata, Milan Šipka

Pogledajte još