BRZ JE KAO ZEC: Ti nisi ni počela, a on završio - OVO JE LEK!

Daleko od Parkinsona
- Pojava je praktično uvek psihogena, mada su muškarci skloni da je tumače kao znak pojačanog seksualnog nagona i temperamenta (istina, može da bude povezana sa Parkinsonovom bolešću, oštećenjem kičme ili upotrebom nekih lekova). Prosipanje semena pre vremena je svojevrsno kažnjavanje partnerke kojoj se onemogućava uživanje - fizički je želi, ali neće da se veže za nju. Nađene su i ženske crte pasivnosti, latentni homoseksualizam, strah da neće biti u stanju da se zadovolji žena ili strah od poraza i nadmoći partnerke - kaže seksolog Jovan Marić.
Interesantno je napomenuti da se u životinjskom svetu ceni što brža ejakulacija, jer je u funkciji preživljavanja - većina životinja je tom prilikom nezaštićena od napada. Sa čovekom je, međutim, potpuno drugačije.
- Muškarci koji se lako uzbuđuju i imaju probleme sa prevremenom ejakulacijom mogu da pokušaju da vode ljubav u mrklom mraku (pretpostavka je da će se manje uzbuditi). Isto tako, mlade osobe mogu da masturbiraju pre odnosa, jer je drugi put u ovakvim stanjima obično nešto bolje – savetuje dr Marić.

Saradnja partnerke

Prevremena ejakulacija se može kontrolisati i metodom stiskanja glansa (vrha) penisa po istom principu kada se pritisne nozdrva i zaustavi se impuls kijanja.
- To se trenira najpre prilikom masturbacije, kada je cilj da može da se održi uzbuđenje do 20 minuta. Partnerki se kaže da stisne glavić tako što palac stavlja sa donje strane glavića, na takozvani frenulum, koji predstavlja mali komadić kože na udubini glavića, a kažiprst i srednji prst treba da budu na glavići s gornje strane – objašnjava seksolog.
Primenjuje se i “stani-kreni“ ili pauza tehnika, koju dozira žena. Prvi korak se sastoji od toga da žena manuelno stimuliše (masturbira) penis dok partner leži na leđima zatvorenih očiju.
- Njemu se savetuje da se za to vreme koncentriše samo na rastuće uzbuđenje u svojim genitalijama i da kaže ženi da prestane kad oseti da je ejakulacija blizu. Kada se postigne kontrola na ovaj način, prelazi se na intravaginalnu varijantu, prvo u položaju kada je žena odozgo (njena saradnja je veoma važna), a zatim kada je muškarac gore - naglašava doktor.

Medikamenti

Dobri rezultati u lečenju prevremene ejakulacije se postižu određenim antidepresivima, kada se vreme održavanja erekcije bez ejakulacije produži i do pet minuta. Neki autori saopštavaju dobre rezultate i primenom lokalnog anestetika, što održava odnos onoliko dugo koliko to partneri žele.

Nadlanu / izvor: alo.rs

Pogledajte još