BISER JADRANA: BUDVA- Sve što je potrebno za savršen doživljaj Mediterana

Crnogorski biser Jadranskog mora, mesto koje postoji preko 2500 godina oduvek je bilo poznato po svom Starom gradu i predivnim, autentičnim plažama koje su nastale neponovljivim dodirom mora i kamena.

Budva kakvu ne poznajete

Kulturno blago, srednjevekovni manastiri i crkve, mogu se obići jedinstvenom pešačkom turom kroz budvansko zaleđe.

Od manastira Vojnići, sagrađenog u XV veku do sela Kuljače, pa od prelepog manastira Duljevo, podignutog u doba cara Dušana na veoma živopisnoj visoravni, i manastira Rustovo, podignutog na zaravni iznad Svetog Stefana, sa kojeg se pruža pogled prema nepreglednoj morskoj pučini, do Čelobrda i zatim čuvenim Jegorovim putem sve do vekovima starog manastira Praskvica.

Manastirski kompleks sastoji se od dve crkve, starog i novog konaka i „kulice“, koja je nekada bila škola. Crkve su posvećene Sv. Trojici i Sv. Nikoli. Prema predanju, manastir potiče iz XI veka.

Prilikom kopanja temelja za izgradnju hotela ”Avala” 1936-1938. godine otkriveno je nekoliko grobova iz helenističkog i rimskog perioda u kojima je pronađen dragoceni materijal: zlatni i srebrni nakit, razne posude, staklo, keramika i oružje. Istraživanja antičke nekropole u Budvi su nastavljena dvadeset godina kasnije, a naročito posle zemljotresa 1979. godine.

Nekropola ima dva dela: stariji koji pripada helenističkom periodu od 4. do 1. veka pre nove ere, i noviji koji pripada rimskom periodu, 1. i 2. veku nove ere. Ukupno je otkriveno 450 grobova i pretpostavlja se da je nekropola bila u upotrebi više od jednog milenijuma.

Osim u Muzeju grada Budve, pronađeni predmeti iz budvanske nekropole, naročito oni pronađeni u periodu 1936-1938. godine danas su u mnogim drugim muzejima (Cetinje, Beograd, Zagreb, Split) ali i u privatnim kolekcijama.

Velja Maslina


Maslina u selu Ivanovići je, kao što joj i samo ime kaže, jedna od najstarijih na Jadranu. Postoji već oko 2000 godina ali i dalje rađa. U godini punog roda može da da čak 250 kilograma ploda, odnosno oko 40 litara ulja. Njen obim u korenovom vratu iznosi 12,5 metara, deblo ima prečnik od 4 metra, a stablo je visoko 10 metara.

Velja (velika, stara) maslina pripada porodici Ivanović, a 1994. godine je registrovana i zaštićena kao spomenik prirode. Do stare masline u Ivanovićima može se stići putem dugim oko dva kilometra koji sa magistralnog puta Budva – Bar (skretnica kod hotela ''Splendid'' u Bečićima) vodi kroz naselje i selo Ivanovići. Do masline, zatim, vodi kamena staza duga 30 metara.

Uz blagu i toplu mediteransku klimu sa obiljem sunčanih dana i raskošni vegetacijski dekor doživljaj ovog turističkog centra biće jedinstven.

Čisto more azurno plave boje i peskovite plaže, bogata istorija, kulturna dešavanja, ukusi domaće mediteranske kuhinje i vina, bujna vegetacija, staze koje vode vrhovima okolnih brda, sportovi na vodi, nazaboravan dnevni i noćni provod… Da li je još nešto potrebno za savršen doživljaj Mediterana?

Egzotična mesta ne moraju uvek biti daleka i nepristupačna. Tako blizu, u srcu Mediterana, od pučine zaštićen ostrvom Sveti Nikola, čeka Vas ovaj čarobni grad - Budva.

Pogledajte još