9 stvari koje morate da znate o digitalnom marketingu

1. Ko nije na internetu, nestaće
Istraživanja koja je IAB sproveo u Srbiji i okolnim državama pokazuju da internet preuzima tržište. Firme koje nisu na internetu, koje ne ulažu u razvijanje svog online identiteta "krvare" novac. Iako Srbi nisu još uvek u potpunosti naviknuti na online kupovinu, više veruju internetu kad proveravaju proizvode koje kupuju, nego televiziji, štampanim medijima ili čak svojim poznanicima. Ako proizvod ne postoji na internetu, ili su mišljenja negativna, prosečan kupac ga neće uzeti u obzir.

(old_image)

2. Sve je mobilno
Smartfoni predstavljaju 69% upotrebe interneta u Srbiji, nakon njih su laptop, pa tek onda desktop računari. Šta to znači? Ako nemate smartfon aplikaciju, ili vaš sajt nije optimizovan za otvaranje sa platforme Android, WindowsPhone ili iOS, možete da se oprostite od velikog broja klijenata.

3. Programatik je budućnost

Direktna prodaja više nije opcija. Sve više i više kompanija se okreće programatiku. Ali ŠTA JE PROGRAMATIK? Programatik je, najbanalnije rečeno, automatizovana, softverska prodaja oglasnog prostora na Internetu, a omogućava oglašivaču da prikaže svoju oglasnu poruku samo onim i onakvim korisnicima kakvi mu trebaju, i to na bezbroj sajtova širom sveta.

4. Digitalno okruženje se stalno menja

Ne možete sebi dozvoliti da upadnete u kolotečinu. Kreirali ste sajt, našli klijente, ali tu nije kraj. Internet je kao večno pokretna traka, ko stane da napravi pauzu, taj pada. Uvek morate smišljati nove načine da unapredite svoj posao, misliti "van kutije".

5. Ne ugledajte se na konkurenciju

Morate promeniti način fokusiranja, morate tražiti i zaposlene i klijente van uobičajenih trasa. Ako vaša konkurencija radi stvari na određen način i ima rezultate, to samo znači da vam je taj put zatvoren i da se morate potruditi da nađete svoj.

6. Reakcija je ključ

Jednom kad se izborite sa milionima akronima i stručnim žargonom, ključ digitalnog marketinga leži u sledećem - dosegnite što veći broj ljudi, naterajte ih da reaguju i da se uključe, jer ćete samo tako dobiti neophodne rezultate koji će usrećiti vaše klijente!

7. Snažnom porukom se možete probiti u "stvaran" svet

(old_image)

Zašto bi vaša poruka, vaša kampanja, tekst ili blog, ostali samo na internetu? Ukoliko upotrebite društvene mreže na pravi način, ukoliko uspete da uključite i zainteresujete dovoljan broj ljudi, vaša poruka može da se probije i van granica digitalnog! Setite se samo cele polemike "belo zlatna ili crno plava haljina"! Jednostavno pitanje postavljeno na twitteru je pokrenulo celu planetu!

8. Volite Fejsbuk!

Fejsbuk je najzastupljenija društvena mreža na planeti. U našem okruženju je postalo normalnije pitati osobu za Facebook profil nego za broj telefona ili mail, zato morate naučiti da se snalazite na fejsu. Morate da znate ko vam je publika, da komunicirate sa njom prirodno, usputno, da ih navučete da kliknu baš na vas kad im izađete u news feedu. Pratite trendove i vrlo brzo ćete naučiti kako da privučete pažnju ljudi

9. Mračna strana uvek vreba

Ako se opustite, ne raspolažete podacima, ne primenjujete ih, ne nastavljate da ulažete u svoje i obrazovanje klijenata, uspeh će početi da vam se smanjuje, interesovanje da opada, i ponovo ćete se naći na nultoj tački. Nikad ne zaboravite da prosečan korisnik interneta ima raspon pažnje od 8 sekundi! Poređenja radi, zlatna ribica ima celih devet.

(old_image)


Nadlanu / T.D.

Pogledajte još