SAMI PROVERITE SVOJE ZDRAVLJE: Uradite sistematski pregled za 60 sekundi

Izduvajte nos
Normalno disanje pokazuje da je u sluzokoža nosa stanje normalno. Izduvajte nos u papirnu maramicu. Ako ne izađe ništa, sluzokoža je zdrava. Ako izduvate vodenu sluz verovatno je reč o iritaciji. Žućkasta ili zelenkasta sluz je znak neke vrste upale koju je potrebno lečiti.

Proverite urin
Ako je sve u redu s vašim urinom onda bi boja trebala biti bistre svetložute boje. Ako imate previše mutnu boju urina posetite lekara.

Pregledajte nokte
Zdrav nokat je čvrst, bistar i providan, ako se događa neka promena to može značiti neki veći ili manji problem. Žute mrlje na noktima su mogući znak da imate infekciju a bele nedostatak vitamina.

Pogledajte četku za kosu
Ako vam kosa opada u pramenovima onda je krajnje vreme da posetite svog doktora.

Pregledajte mladeže
Ovaj pregled je jako važan. Rak kože je druga najčešća bolest kod žena između 20 i 29 godina. Ako primetite neke neobične promene na koži, mrlje ili depigmentaciju, javite se dermatologu.

Šta ostaje na koncu za zube
Osim pranja zuba, čišćenje koncem je jako važan deo higijene. Kad čistite zube koncem i primetite krvarenje, nemojte se brinuti, to može biti pokazatelj da su vam desni preosetljive. Ako desni ne prestaju sa krvarenjem nakon čišćenja onda potražite savet stomatologa.

Nadlanu / izvor: portaloko

Pogledajte još