MAGIČNA BILJKA: Sprečava nastanak raka, posadite je što pre!

0

Goji biljka raste i do tri metara u visinu, cvate celo leto i tek u jesen daje svoje prve plodove, za koje iskusni vrtlari savetuju da se ne ubiru rukom nego tresu sa grmića.

Plodovi Goji proglašeni su 2008. godine u Time magazinu super voćem što zaista odgovara istini, iako se pravi rezultati antioksidativnog delovanja ne podudaraju sa člancima koji tvrde da se radi o plodu koji je zauzeo prvo mjesto ORAC lestvice (Oxygen Radical Absorbance Capacity) koja meri antioksidativna svojstva voća i drugih biljaka.

Oralno se Goji uzima kod dijabetesa, hipertenzije, malarije i karcinoma. Poboljšava cirkulaciju, otklanja vrtoglavice i dobar je tonik za zamućen vid i druge probleme sa očima.

Oralno se koristi u ojačavanju mišića i kostiju i kao tonik srca, jetre i bubrega. Oralno uzeti plodovi smanjuju znojenje, žeđ, iritabilnost, krvarenje iz nosa itd.

Plodovi se jedu sirovi, suše se, a ukusom podsećaju na grožđice. Od njih se pripremaju čajevi i sokovi, likeri i ostali napici, a mogu se koristiti i kao dodatak jelima.

Nadlanu / izvor: stil.kurir

Foto: Arhiva Nadlanu

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.