Rešite ovu ZAGONETKU i imaćete šansu da se zaposlite kod jednog od najbogatijih ljudi na svetu

Ilon Mask, izvršnog direktora Tesla Motorsa i SpaceX-a bije glas da je strog šef, koji svojim zaposlenima zadaje gotovo nemoguće zadatke. On radi i po 20 sati dnevno, bez obzira na to je li radni dan ili vikend, a isto očekuje i od svojih zaposlenih.
pročitaj još

Kandidata za posao u njegovoj kompaniji SpaceX ne manjka, a prema njima se Mask odnosi hladno i nezainteresovano, piše u svojoj knjizi “Elon Musk: Tesla, Space X i potraga za fantastičnom budućnošću” novinar Ešlija Vensa.

- Elon će verovatno nastaviti da piše e-mailove i da radi tokom prvog dela intervjua, i neće puno da govori. Bez panike. To je normalno. S vremenom će okrenuti svoju stolicu prema vama. Čak i tada, doduše, vas verovatno neće pogledati u oči ili će se ponašati kao da niste tu. Bez panike. To je normalno. U svoje vreme, obratiće vam se – opisuje Vens.

Ako mislite da je ovo strašno, postaje još strašnije. Mask ima omiljenu zagonetku koju postavlja svim kandidatima.

- Stojite na površini Zemlje. Hodate jednu milju prema jugu, jednu milju prema zapadu i jednu milju prema severu. Došli ste na mesto s kojeg ste krenuli. Gde se nalazite - pitanje je koje Mask postavlja.

Mask je intervjuisao prvih 1.000 zaposlenih kompanije SpaceX i mnoge inženjere koji su kasnije zaposleni. Učestvovao je i u zapošljavanjima u Tesli i PayPalu, u kojem je zaposlen velik broj pojedinaca koji su kasnije osnovali svoje, vrlo uticajne kompanije.

U prvim danima SpaceXa Musk je lično zvao prestižne univezitete širom SAD-a i tražio imena najboljih studenata. Potom je zvao te studente i vrbovao ih da dođu da rade kod njega.

– Mislio sam da se neko šali. Punu minutu nisam verovao u to – prisetio se za Mashable jedan student koji je zaposlen tako.

Kandidate je impresionirao svojim znanjem tehničkih detalja i detalja oko poslovanja kompanija.

Iako intervju i proces zapošljavanja izgledaju zastrašujuće, oni su ništa u poređenju sa zahtevima koje Musk postavlja zaposlenima. Mask sledi pravilo Stiva Džobsa o postavljanju nemogućih zadataka pred zaposlene, a potom javno kritikuje one koji ih nisu uspeli da ih ispune.

Ponekad ih dodatno ponizi tako što svima pokaže da on može bez problema da uradi ono što oni ne mogu, iako se istovremeno bavi vođenjem dveju velikih kompanija.

Nadlanu / izvor: index.hr

Pogledajte još