Evrovizija: Zašto se nisu računali glasovi Makedonije i Crne Gore

Otkriveno da su ove zemlje koristile isključivo glasove televotinga, ali ne i žirija, kako nalažu propozicije ovog takmičenja

Ovogodišnji “Evrosong“, koji se sinoć završio u Beču, potresa skandal. Kako pišu strani mediji, glasovi Makedonije i Crne Gore su poništeni jer je otkriveno da su ove zemlje koristile isključivo glasove televotinga, ali i ne žirija, kakve su inače propozicije takmičenja.

Bodovi na “Evrosongu” raspoređuju 50 odsto na osnovu glasanja gledalaca i 50 procenata na osnovu glasova stručnog žirija.

Predstavnici “Evrovizije” izdali su zvanično saopštenje nakon što je potvrđena pobeda Švedske na ovom takmičenju.

– Rezultati žirija u Makedoniji i Crnoj Gori u velikom finalu “Evrosonga” su isključeni nakon konsulatacija sa kompanijom PricewaterhouseCoopers, koja je nezavisno nagledala glasanje, kao i sa odlukom zvaničnog supervizora takmičenja i predsednikom referentne grupe. U oba ova slučaja, korišćeni su isključivo glasovi televotinga – saopšteno je iz “Evrosonga”, a ovom incidentu raspravljaće se na sastanku u junu.

Da podsetimo, Crna Gora i Makedonija dodelile su Srbiji sinoć ukupno 22 boda ( Crna Gora 12, a Makedonija 10).

Bojana Stamenov osvojila je 10. mesto na Evrosongu, a pobednik ovog takmičenja je Mans Zemerlev iz Švedske.

Po pravilima Evrosonga, glasovi žirija se ne računaju u slučaju tehničkih problema ili kršenja pravila.

Bojana Stamenov, koja je u glavnom gradu Austrije branila boje Srbije, pevajući pesmu "Beauty never lies", plasirala se na 10. mesto, sa ukupno 53 boda.

Pobednik sinoć održanog jubilarnog, 60. Evrosonga je Švedska, a pesma "Heroes" koju je izveo Mans Zelmerlov ponela je titulu najbolje kompozicije Starog kontinenta, na takmičenju u Beču. Drugu poziciju zauzela je Rusija, a treću Italija.Glasanje je počelo najuspešnije baš za kandidatkinju Srbije, pošto je 12 poena dobila od Crne Gora, a potodom je od Makedonije dobila 10 glasova.

Kako su preneli mediji, pred nastup predstavnice Srbije, na trgu ispred Većnice, dogodio se incident, kada se jedan muškara popeo na binu, na kojoj se nalazi veliki ekran i počeo da maše zastavama Albanije, Kosova i "Velike Albanije". Redari su odmah reagovali i uklonili ga sa bine.

Nadlanu / izvor: b92, telegraf

Pogledajte još