OPREZNO! Ovo su dijete od kojih se još više gojite

Istraživanja pokazuju da stroge dijete vode do nakupljanja novih kilograma i prejedanj.

Sve stroge restriktivne dijete ciljaju na brze rezultate pa od vas traže da naglo izbacite veliku količinu kalorija koju ste do tada unosili u organizam. Vašemtelu se zbog toga čini da gladujete.

Jedan od razloga zašto se osećate loše na dijeti i zbogčega se prejedate jeste to što konzumirate hranu od koje se vaše telo ne oseća dobro i u kojoj ne uživate. Morate spoznati štavaše telo traži i voli.

Rezultat tog osećaja – nagon da jedete velike količine hrane kada dođete u kontakt s njom ili kada vaša snaga volje popusti. Telo je tada pod stresom, a u tom stanju skuplja mnogo više masti iz hrane nego obično.

Mnoga istraživanja potvrdila su da stroge restriktivne dijete vode do nakupljanja novih kilograma i prejedanja.

Zbog toga biste trebali dobro razmisliti pre nego što se upustite u novu strogu dijetu i pokušajte sami stvoriti pravila ishrane kojih ćete se pridržavati.

SAVETI ZA USPEŠNO MRŠAVLJENJE

1. Uključite “prirodni” merač kalorija

To je vaše telo. Naučite prepoznati kada je gladno, a kada je sito i jedite u skladu s tim znakovima. Na taj način nećete se osećati prevareno ili kao da vam nešto fali. Možda to zvuči teško, ali pokušajte da se hraniti na ovaj način barem 2-3 dana i odmah ćete primetiti razliku u količini unesene hrane.

2. Naučite koja hrana odgovara vašem telu

Jedan od razloga zašto se osećate loše na dijeti i zbog kojeg se prejedate jeste to što konzumirate hranu od koje se vaše telo ne oseća dobro i u kojoj ne uživate. Jedna od predrasuda je da zdrava ishrana nije ukusna, međutim, to nije istina. Samo morate spoznati šta vaše telo traži .

Bitno je da je svaki vaš obrok (glavni i onaj manji) nešto u čemu ćete uživati i što će istovremeno hraniti vaš organizam na pravilan način i dati mu sve potrebne nutrijente. Zaboravite na odricanje i radite na zameni.

Ako volite piletinu, ne morate je se odreći. Jednostavno pohovanu zamenite kuvanom ili grilovanom. Volite industrijski sok od narandže? Iscedite sami narandžu. Pravilo zamene možete primeniti na kompletnu ishranu.

Izvor: zadovoljna.hr

Pogledajte još