VELIKE PROMENE: Ovo su nova pravila koja će važiti u gradskom prevozu!

Gradski menadžer je najavio i da će se zameniti stajališta, najpre u centralnoj zoni, a zatim i u ostalim. Svaka tabla biće obeležena bojom zone, displeji na validatorima takođe, kako bi građani u svakom trenutku mogli da znaju kada prelaze iz jedne u drugu zonu

Gradski menadžer Goran Vesić najavio je danas novine u organizaciji javnog gradskog prevoza, koje će započeti 1. septembra. Na osnovu brojanja putnika i brojanja saobraćaja, zaključeno je da decenijama nije niko menjao mrežu gradskog prevoza u skladu sa razvojem grada.

Između 1. septembra i 1. januara potpuno ćemo promeniti mrežu linija gradskog prevoza, koja će više odgovarati potrebama građana jer stalno pokušavamo da gradski prevoz prilagodimo njihovim zahtevima. Druga novina je ukidanje ITS1 kojim su sada obuhvaćene gradske opštine i ITS2 za prigradske opštine.

U okviru ta dva sistema postoji čitav niz nelogičnosti, jer se dešava da na istoj liniji voze i GSP i “Lasta”, a da su cene različite i znatno više za ITS2, što nije pravedno. Zato ćemo uvesti četiri zone: crvena, plava, zelena i žuta, boje koje će pratiti zone parkiranja u Beogradu i na taj način ćemo smanjiti cene u prigradskim naseljima do 30, 40 odsto – istakao je Vesić, gostujući u jutarnjem programu TV Pink.

To će omogućiti i da građani, bez obzira da li se prevoze GSP-om, “Lastom” ili privatnim prevoznikom, plaćaju istu cenu i imaju istu uslugu.

Gradski menadžer je najavio i da će se zameniti stajališta, najpre u centralnoj zoni, a zatim i u ostalim. Svaka tabla biće obeležena bojom zone, displeji na validatorima takođe, kako bi građani u svakom trenutku mogli da znaju kada prelaze iz jedne u drugu zonu.

Sve će to omogućiti da sledeće godine uđemosa potpuno novim sistemom i da boljom organizacijom i naplatom karata dođemo do udobnijeg prevoza i više vozila, kao i da on postane ono što treba da bude, a to je servis građana – naglasio je Vesić.

Kampanja za povećanje naplate gradskog prevoza daje rezultate, jer je prošle godine u ovo vreme mesečni prihod bio oko 500 miliona dinara, a prošlog meseca naplata je bila oko 750 miliona dinara. Ipak, to nije dovoljno jer gradski prevoz ne može da funkcioniše bez 900 miliona dinara naplate na mesečnom nivou.

Promena nabolje mogla bi da se desi jer trenutno u Beogradu ima oko 570 hiljada zaposlenih, a mesečne karte kupuje svega njih 105 hiljada. Takođe, od pola miliona korisnika u prigradskom prevozu karte redovno plaća svega 22 hiljade.

Grad će nastaviti sa stimulisanjem građana, pa će im tako “Busplus” kartice omogućiti ostvarivanje bonusa i nagrađivanje. Tek ako naplata bude bolja, grad je spreman da razmišlja o smanjenju cena, poručio je Vesić.

On je najavio i kampanju za poboljšanje imidža samog gradskog prevoza, sa željom da se građanima približe zaposleni u javnom gradskom prevozu i precizirao da će u sklopu te kampanje biti i obeležavanje 5. juna – Svetskog dana zaštite životne sredine, kada će grad apelovati da se ne koristi sopstveni već javni prevoz. Naziv sveobuhvatne kampanje je „Beograd je jedna velika porodica” jer je gradski prevoz vlasništvo svih Beograđana, naglasio je gradski menadžer.

Izvor: Telegraf.rs

Pogledajte još