NE RIZIKUJTE NOGE: Uske farmerke vam mogu ugoziti zdravlje!

Stručnjaci ističu neobični slučaj 35-godišnje žene koja je provela četiri dana u bolnici na infuziji, nakon što su preuske pantalone od teksasa zaustavile krvotok u njenim nogama. Žena je pala i na zemlji provela četiri sata, pre nego što su je pronašli pripadnici hitne pomoći.

Lekari su otkrili da su preuske farmerke oštetile njene nerve i mišiće u listovima, zbog čega su joj oslabili zglobovi.

Žena, čije ime nije objavljeno, pomagala je rođaki u preseljenju i duže vreme je provela u čučećem položaju, noseći uske pantalone.

Uveče je osetila utrnulost stopala i teško se kretala. Kada se saplela i pala, nije mogla da ustane, jer nije osećala donji deo nogu.

Slučaj je objavljen u stručnom časopisu Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry.

Ranije su preuske pantalone povezivane sa meralgijom parastetikom, poremećajem izazvanim pritiskom na nerv koji se proteže od karlice do butine.

Do tog poremećaja dolazi usled stalnog pritiska na taj nerv, za koji su u ovom slučaju zaslužne uske farmerice. Ovaj poremećaj najčešće se javlja kod osoba koje zbog posla nose uske kaiševe ili odeću poput policajaca, građevinskih radnika i trudnih ili gojaznih žena, ali sve je više obolelih među mlađim trendseterima.

Još opasnije od uskih farmerica su uske farmerice u kombinaciji s visokim petama koje guraju karlicu prema napred i pogoršavaju celu situaciju. Na sreću, lekari kažu da je utrnulost privremena i da ju je moguće jednostavno ukloniti nošenjem šire i komotnije odeće.

Uske pantalone i muškarcima mogu izazvati niz problema s genitalijama.

Nadamo se da smo vam dali dovoljno dobar razlog da pređete na nešto širu odeću.

Nadlanu

Pogledajte još