"Evropski san": Predstavljen program Festivala evropskog filma Palić

Radoslav Zelenović, direktor Festivala,naglasio je da mu je čast što će ove godine na Paliću nagrade Aleksandar Lifka biti uručene cenjenom domaćem autoru Želimiru Žilniku i poznatom švedskom režiseru Roju Andersonu.

„ Moto ovogodišnjeg festivala je „Evropski san“. Festival ne traje samo od 18. do 24. jula, već on praktično počinje od 13. jula, kada kreću prateći programi poput selekcije „Klasici na trgu“, zatim omaž programi dobitnicima nagrade Aleksandar Lifka i tako dalje... FEF Palić je ustvari neka vrsta filmskog leta u Subotici. Dobitna kombinacija se ne menja, pa smo tako sa programima ostali u gabaritima od ranijih godina. Ove godine biće prikazano više od 90 filmova. Skoro za sve filmove imamo goste. Ima tu kanskih pobednika, zatim pobednika iz Venecije, iz San Sebastijana... Ono čemu se ja posebno radujem je to što će ove godine kao dobitnici nagrade Aleksandar Lifka sa nama biti Želimir Žilnik i Roj Anderson. Za Andersona je zanimljivo da će na festival doći vozom, putovaće 30 sati. Glatko je odbio našu ponudu da ga barem iz Budimpešte prebacimo kolima. Rekao je: „Ako već prelazim toliki put vozom, onda hoću da iz njega izađem na železničkoj stanici u Subotici“. Veliko mu hvala na tom ogromnom trudu“, rekao je Zelenović.

Miroslav Mogorović, programski direktor festivala, najavio je da će Festival otvoriti „The Here After“ Magnusa fon Horna.
„Ovogodišnji takmičarski program je plod jednog dužeg rada na kompiliranju naslova koji objedinjuju nove talente Evrope i iskusne veterane. Verujem da smo prevazišli sve one probleme koje su Festival pratili dok je još bio mlad, pre nego što smo u potpunosti prešli samo na evropski film. Izdvojio bih činjenicu da ćemo prvi put, na prostoru letnje pozornice, imati 3D projekciju, film Vima Vendersa „Sve će biti u redu” (Every Thing Will Be Fine). Od domaćih ostvarenja, kao festival koji vodi brigu o nacionalnim autorima, ove godine smo odabrali film koji je bio prikazan u Glavnom programu Kana - „Panama“ Pavla Vučkovića. To je film koji će biti predstavljen sa brojnom ekipom novih zvezda koje dolaze. On je divan primer debitantskog ostvarenja koje ima energiju mladih, a ujedno je i lepa prilika za nas starije da uhvatimo korak i napravimo novi pogled na problematiku ljubavi sa kojima se suočavaju nove generacije. Iz neke slične energije dolazi debitantski film iz Rumunije “Svet je moj” (The World Is Mine). U pitanju je ostvarenje sa kojim bih izvukao paralelu sa filmom „Klip“ Maje Miloš, osim što nema toliko eksplicitnih scena seksa, ali se bavi problematikom srednjoškolskog odrastanja i željom da budeš prihvaćen i voljen u toj zajednici",.

Pogledajte još