STOP ZA KOMARCE: Koje 2 biljke efikasno teraju napasnike

0

Mnoge letnje večeri, umesto po lepim momentima i uživanju, pamtimo po crvenim pečatima koji su nas toliko svrbeli da smo ih pretvorili u ranice. Komarci su sastavni deo toplih meseci i bez obzira koliko se trudili oni nađu način da nam pokvare planove.Predstavljamo vam dve biljke lako dostupne na pijacama i u rasadnicima, a uz čiju pomoć ćete oterati leteće napasnike iz vašeg životnog prostora.

TAMJANIKA – Ova stara i u Srbiji široko rasprostranjena biljka ispušta eterična ulja izuzezno snažnog mirisa koji tera komarce. Dovoljno je nekoliko ovih biljaka rasporedite u prozor i krvopije će u širokom luku zaobićivaš dom. Preporučuje se da u sumrak, u vreme kad su komarci najaktivniji, pritrljate nežno dlanovima listove tamjanike kako bi ona pustila svoj prepoznatljiv miris. Ni drugim insektima ne prija tamjanika, tako da ćete se s njom u domu osloboditi i mušica i bubica.


LAVANDA –
Eterično ulje lavande prija ljudskim čulima. Njen intenzivni miris predstavlja odličan način da se odbranite od komaraca. Dovoljno je da nekoliko biljaka zasadite i postavite na terasu, verandu ili u sobe i da eliminišete komarce iz svoje okoline.

Foto: Nadlanu

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.