LETNJA OPASNOST: Kako da negujem suvu i ispucalu kožu

Ako vam je dosadilo da trošite novac na firmirane preparate za negu kože koji mnogo obećavaju, a malo čine, vreme je da pokušate da budete svoj majstor i napravite ove recepte od stvari koje imate u kući.

1. Maska od meda i jogurta za negu problematične kože

Može da posluži kao maska za lice, ali i kao regenerišuća maska za ispucalu kožu na nogama. Jogurt je odličan za hidrataciju, čišćenje i omekšavanje kože. Smiruje iritacije i pročišćava pore. Pomaže u lečenju akni i ekcema.Med je prirodni antioksidans sa antibakterijskim svojstvima. Štiti našu kožu zimi i leti, uklanja nečistoće iz pora i neguje problematičnu kožu.
Sastojci
1 supena kašika čvrstog jogurta
1 kašičica meda (ako vam je koža vrlo suva, dodajte još jednu)
Priprema
Kašikom dobro pomešajte sve sastojke. Med prethodno otopite u posudi koju ste stavili u drugu posudu napunjenu toplom vodom.
Rukom nanesite masku na čistu i suvu kožu. Masku ostavite 15 minuta a zatim je skinite mekanim peškirom namočenim u toplu vodu.
Kada skinete masku, koža će vam zasijati prirodnim sjajem koji će trajati danima.

2.Krema sa kakaom i uljima za vrlo oštećenu, ispucalu kožu

Izrazito suva i ispucala koža obično svrbi i jako je nadražena. Kako biste zalečili najkritičnija mesta pripremite ovu kremu.
Sastojci
½ šolje kakao putera
2 supene kašike pčelinjeg voska
2 kašičice destilovane vode
3 supene kašike susamovog ulja
2 supene kašike kokosovog ulja
1 supena kašika maslinovog ulja
Priprema
Napunite veću posudu vodom i stavite je na blagu vatru. U nju stavite manjnu posudu i u njoj polako topite vosak. Otopljenom vosku dodajte destilovanu vodu i kokosovo ulje, pa dobro promešajte. Kad dobijete jednoličnu smesu, postepeno dodajte susamovo, kokosovo i maslinovo ulje. Mešajte dok se sastojci ne sjedine, skinite sa ringle i sipajte u čistu posudu. Sačekajte da se ohladi pre upotrebe.

3. Losion od ruže i limuna za oporavak izgorele kože

Kad izgorite bol će najbolje ublažiti pavlaka ili jogurt, ali oporavak kože će se značajno ubrzati ako budete koristili ovaj losion.
Sastojci
Ružina vodica
Glicerin
Limun
Priprema

Pomešajte tri velike kašike ružine vodice, kašiku glicerina i dve kašike limunovog soka u čaši vode.Kuvajte i mešajte dok se masa ne ujednači. Stavite teglu i rashladite. Ovaj losion koža brzo upija. Mažite ga tri puta dnevno dok vam se koža ne oporavi.

Nadlanu / T.D.

Pogledajte još