Posle ruske pretnje vetom, sednica SB UN odložena za sredu!

Sednica SB UN o BiH, na kojoj treba da bude razmotrena rezolucija Velike Britanije o Srebrenici, odložena je za sredu u 16 sati! Sednica je odložena zbog velikog neslaganja članica Saveta bezbednosti UN oko teksta britanskog predloga rezolucije, koje je kulminiralo pretnjom Rusije da će uložiti veto na britanski tekst rezolucije!

Bilo je planirano da sednica počne u 10 sati po lokalnom, odnosno 16 po srednjeevropskom vremenu.

Rusija je planirala da uloži veto na britansku rezoluciju.

Zamenik ambasadora Rusije pri UN Petr Iličev ocenio je da nacrt "stvara podele" i da je fokusiran samo na "jednu stranu konflikta".

Kina je, stalna članica Saveta bezbednosti UN, predložila da se glasanje u Savetu bezbednosti UN o rezoluciji o Srebrenici odloži dok se ne postigne konsenzus svih članica ovog tela svetske organizacije, potvrđeno je Tanjugu u Ministarstvu spoljnih poslova.

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova obavestilo je Srbiju da je njihov stav da se glasanje o predlogu rezolucije o Srebrenici odloi dok se ne postigne konsenzus svih članica.

Kina smatra da predloeni tekst ne ide u prilog pomirenju u regionu i da o njemu nema saglasnosti ni svih naroda u BiH.

Sednica je posvećena Bosni i Hercegovini , a na njoj bi trebalo da bude razmotren nacrt britanske rezolucije o Srebrenici, čiju je šestu verziju Velika Britanija sinoć podnela Savetu bezbednosti.

U prvi mah, nakon početnog odlaganja, bilo je najavljeno da će sednica, nakon konsultacija i usklađivanja teksta rezolucije, biti nastavljena večeras u 21 sat, ali je u međuvremenu odložena za sredu.

Tekst britanske rezolucije je apsolutno neprihvatljiv za Srbiju.

Premijer Aleksandar Vučić ocenio je nedavno da dokument nije u cilju pomirenja već da je naprotiv produbio podele i probudio teške emocije u regionu.

Izvor: Alo.rs


Pogledajte još